«Πόλεμος» ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

0
4

 

Ο «πόλεμος» Αθήνας και Άγκυρας στο Αιγαίο συνεχίζεται με ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ. Η Άγκυρα δέσμευσε με την ΝΟΤΑΜ Α1035/16 επτά περιοχές στο Αιγαίο «αποκλείοντας» τη Χίο και τις Οινούσσες.

Η Αθήνα ενέκρινε υπό προϋποθέσεις τις τέσσερις περιοχές. Οι προϋποθέσεις ήταν να καταθέτουν τα αεροσκάφη των Τούρκων σχέδια πτήσης και ότι δεν θα παραβιαστεί ο ελληνικός εναέριος χώρος που είναι 10 ναυτικά μίλια.

Οι περιοχές που εγκρίθηκαν από τις ελληνικές αρχές φαίνονται παρακάτω:

notam

Όπως βλέπετε, ακόμα και με τις 4 περιοχές που εγκρίθηκαν, εκτελείται «σφίξιμο» των 2 νησιών.

Οι 4 περιοχές δεσμεύτηκαν για το χρονικό διάστημα 16 05:00 Μαΐου έως 17 18:00 Μαΐου 2016.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν χθες 2 ΝΟΤΑΜ (Α2197/16 και Α2203/16) με τις οποίες αφενός κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν συνεργάζεται μαζί τους και προχωρούν μονομερώς στην δέσμευση και των υπολοίπων 3 περιοχών (οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί από τις ελληνικές αρχές) κατηγορώντας την χώρα μας ότι ορίζοντας ΕΕΧ στα 10 ν.μ. παραβιάζει τους Διεθνείς κανόνες.

Επιπλέον, δηλώνει ότι τα τουρκικά Α/Φ δεν θα εισέλθουν στον ΕΕΧ κάτω από τα 6 ν.μ. και δεν θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης.

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε στις παραπάνω τουρκικές ΝΟΤΑΜ εκδίδοντας τις ΝΟΤΑΜ Α1043/16 και Α1044/16 με τις οποίες ακυρώνει τις τουρκικές δεσμεύσεις, διότι, όπως είπαμε, η δέσμευση όλων των περιοχών που θέλει η Τουρκία προκαλούν αεροπορικό αποκλεισμό της Χίου και δυσκολεύουν τις εναέριες συγκοινωνίες.

Επιπλέον, σε μερικά σημεία οι τουρκικές περιοχές επικαλύπτουν τον ΕΕΧ.

Πηγή: Militaire.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here