«Πολύ σοβαρή η ελληνική πρόταση»

0
2
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras leaves a family photo next to (back L-R) Malta's Prime Minister Joseph Muscat, European Commission President Jean-Claude Juncker and France's President Francois Hollande during a European Union leaders summit in Brussels April 23, 2015. European Union leaders who decided last year to halt the rescue of migrants trying to cross the Mediterranean will reverse their decision on Thursday at a summit hastily convened after nearly 2,000 people died at sea. REUTERS/Francois Lenoir

Οι προτάσεις και ο κατάλογος μέτρων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης συνοδεύτηκε από θετικά σχόλια τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Γερμανία. Στους πολιτικούς που τις επικροτούν συγκαταλέγεται και ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Όπως επισήμανε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «είναι μία πολύ σοβαρή πρόταση αυτή που υπέβαλε ο κ. Τσακαλώτος. Τα ζητήματα που περιλαμβάνει είναι από τη μία η διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και η αναγκαιότητα να επιτευχθεί μία αναγέννηση στην οικονομία, να δοθούν περισσότερες ελευθερίες και να βελτιωθούν τα φορολογικά έσοδα».

Με σταθεροποίηση της οικονομίας, η βιωσιμότητα του χρέους δεδομένη

Ο Κάρστεν Σνάιντερ έκανε μάλιστα λόγο για μια ουσιαστική πρόταση, υπογραμμίζοντας όμως χαρακτηριστικά ότι στο τέλος θα πρέπει να εξεταστεί αν «βγαίνουν και οι αριθμοί».

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών υπεραμύνεται της σκληρής στάσης που κράτησε το κόμμα του στο θέμα της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι αυτή η σκληρή στάση ήταν σημαντική προκειμένου να ωθήσει την ελληνική κυβέρνηση να δει πραγματικά τη σοβαρότητα της κατάστασης, διότι η έξοδος από το ευρώ ήταν μια ρεαλιστική επιλογή, αν η Ελλάδα δεν έπαιρνε στα χέρια της τη διαχείριση της κατάστασης».

Ο Κάρστεν Σνάιντερ ρωτήθηκε και για το ζήτημα ενδεχόμενης απομείωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνηση. «Όλα εξαρτώνται από το αν η ελληνική οικονομία θα ορθοποδήσει τα επόμενα χρόνια. Αν σταθεροποιηθεί ισχυρά και αν επιτευχθεί μεγάλη ανάπτυξη τότε η βιωσιμότητα του χρέους είναι δεδομένη.

Εάν δεν συμβεί αυτό, η βιωσιμότητα δεν είναι δεδομένη. Πιστεύω ότι αυτό θα αποφασιστεί μετά από δύο ή τρία χρόνια, όταν θα πρέπει να ξεκινήσει η εξόφληση των δανείων. Αυτό θα συμβεί το 2020 και τα χρόνια που ακολουθούν», επισήμανε ο Κάρστεν Σνάιντερ.

Πηγή φωτογραφίας:  REUTERS/Francois Lenoir

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here