Πολιτικές καρικατούρες και χάρτινες φιγούρες

7
127

Πρέπει να δώσουμε τα συγχαρίκια μας σε ορισμένους βαπτισθέντες ή αναβαπτισθέντες υπουργούς της Νέας (δια;)κυβέρνησης:

Πρώτα – πρώτα στους έγκριτους φιλελεύθερους (παλαιοαριστερο – εκσυγχρονιστές) συνταγματολόγους, οι οποίοι αποφάσισαν με πλήρη συνείδηση των πραττομένων να υπηρετήσουν πολιτικά απο-νομιμοποιημένες δυναστείες (δηλαδή, να πράξουν τα αντίθετα από όσα έγραψαν στα βιβλία τους).

Κατά δεύτερον στους «επαναστάτες» των τηλεοπτικών σποτ που αιφνιδίως και αναιτίως μεταμορφώθηκαν σε εκ-πεπτω-κότες, προκειμένου να πάρουν ένα οφφίτσιο

Κατά τρίτον στο περιβάλλον της Αυλής, που ακόμα καλά κρατεί και που αντικατέστησε κάποιους «κηπουρούς» με κάποιους «τεχνο-φιλο-κράτες».

Μέσα από αυτές τις οπερέτες παλιάτσων, τις κωλοτούμπες γελωτοποιών του (ισο)βασιλέως, ως υποχωρήσεις /παραχωρήσεις/αναχωρήσεις κάποιοι (αφελείς; δοτοί;) πιστεύουν ότι θ’ αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Δικαίωμά τους. Άλλωστε, ανέκαθεν η αισιοδοξία ήταν το όπιο των εξουσιομανών.

Υ.Γ1: Και μια (παρακινδυνευμένη;) πρόβλεψη. Αυτοί από τους δελφίνους που νομίζουν ότι τώρα κρατούν σε ομηρία τον Γ.Α. Παπανδρέου και ότι τώρα θα του «τη φέρουν», κάνουν για δεύτερη/ τρίτη φορά στρατηγικό λάθος. Σε πολύ λίγο καιρό ο ΓΑΠ – ο οποίος ως γνωστόν μόνον «συμβάσεις ορισμένου υπουργικού χρόνου» υπογράψει θα τους αδειάσει (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο). Κι αυτοί θα θυμηθούν και πάλι τις αρχές και τις αξίες του γνήσιου (;)ΠΑΣΟΚ…

ΥΓ2: Οι επί 30 χρόνια καρεκλοκέντευροι καλά θα ‘ναι να τιμούν τη διαφορετική, έντιμη και καθαρή στάση όσων διαφωνούν και αποχωρούν. Οι αιωνίως διαμαρτυρόμενοι, υποκύπτοντες και «αμειβόμενοι» δια την πίστην τους στην ιδεολογικοπολιτική Απιστία ας μη βλασφημούν αυτό που ποτέ δεν θα έχουν το θάρρος να πράξουν.

*Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυριε Καθηγητά (με Κ κεφαλαίο),
  Πριν πολλα χρόνια ειχατε δείξει σε εμας τους μαθητές σας, μέσα από ενα πείραμα που συμμετείχαμε αθελά μας, πόσο αλλάζει τον άνθρωπο η εξουσία και τι είναι διατεθειμένος να κάνει για να την διατηρήσει.
  Οι τελευταίες μέρες νομίζω ότι το αποδεικνύουν αυτο περίτρανα. Μόνο που όλοι αυτοί οι γελοίοι που μας κυβερνούν παίζουν και με τις τύχες μας.
  Και δυστυχώς εγώ δεν βλέπω διέξοδο. Ουτε σαν ηγεσία, ουτε σαν κοινωνία. Ολοι συζητάμε, αναλύουμε, βρίζουμε, αγανακτούμε αλλά στον καθρέφτη δεν κοιταζόμαστε. Δεν βλέπουμε και δεν παραδεχόμαστε την σύψη που έχουμε υποστεί σαν λαός. Την μετάλλαξη μας από περήφανος και εργατικός λαός σε τεμπέλης και γκρινιάρης.
  Κόβω τον λαιμό μου ότι ολοι περιμένουμε να ξυπνήσουμε και όλα τα προβλήματα να έχουν λυθεί. Ή μάλλον να μας τα έχουν λύσει οι άλλοι.
  Δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να ειναι 1 εκατομμύριο και να μην εξυπηρετουν κανέναν πολίτη. Οι φοροφυγάδες, φοροδιαφεύγουν ακόμα. Οι λεφτάδες εξακολουθούν να βγάζουν τα λεφτά τους στην Ελβετία. Και ξεζουμίζονται οι μισθωτοί και οι νέοι. Δηλαδή οι μόνοι που δουλεύουν ή θέλουν να δουλέψουν.
  Ακόμα και οι αγανακτισμένοι της πλατείας (κατα την προσωπική, ταπεινη μου γνώμη) στο βόλεμα τους θέλουν να γυρίσουν, όχι να χτίσουν μία αλλη κοινωνία, και ας τους υμνούν όλοι.
  Δεν ξέρουμε τι θέλουμε, κανένας ηγέτης με όραμα δεν εμφανίζεται, οπότε αναρωτιέμαι και ψάχνω να βρω σε τι μπορούμε να ελπίζουμε!!!!
  Αλλά ξέχασα. Ο θεός της Ελλάδας είναι μεγάλος!!!

  Συγγνώμη για τη φλυαρια μου, ενας παλιός μαθητής σας

  Σπύρος, Πειραιάς

 2. Πολύ σωστά. Βαφτίζουν κάποιοι ‘όρθιους’ όσους βουλευτές σκύβουν υποτασσόμενοι και ‘λιποτάκτες’ όσους μένουν όρθιοι στις θέσεις και αρχές τους. Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, το γεγονός ότι κάποιοι θα κάθονται σε διαφορετικές καρέκλες γύρω από την στρογγυλή τράπεζα του υπουργικού συμβουλίου αλλάζει άραγε τις πολιτικές του μνημονίου και την δεινή θέση στην οποία είμαστε;
  Ο ΓΑΠ απέδειξε ότι είναι πρωθυπουργός των επικοινωνιακών τεχνασμάτων με σκοπό τον κατευνασμό στο εσωτερικό του κόμματός του αλλά και της μπλόφας. Μόνο που αυτά τα παιχνίδια ας τα παίζει όταν δεν γίνονται στην πλάτη του ελληνικού λαού που αναζητά ηγέτη που θα πάρει γενναίες πολιτικές αποφάσεις και όχι αυτόν που κάνει καρεκλοκένταυρα πισωγυρίσματα.

 3. Kύριε καθηγητά μέσα από τις λίγες γραμμές του σημειώματός σας ακτινογραφείτε με ενάργεια το θλιβερό απαράτ που διατείνεται ότι κυβερνά τη χώρα. Και η θλίψη που προκαλεί στον, έστω και ελάχιστα, σκεπτόμενο πολίτη, γίνεται μεγαλύτερη όταν βλέπει πανεπιστημιακούς (τρομάρα τους) δασκάλους στυλ Βενιζέλου να στοιχίζονται πειθήνια πίσω από αυτό το ανελλήνιστο ον που ακούει στο όνομα Γεώργιος Παπανδρέου. Για να μη χάσουν τα βρόμικα οφίκια και τα εξ αυτών αργύρια.
  Θα έφτανα να οικτήρω τον ελληνικό λαό που τόσο καιρό πιάστηκε «ευκολοπίστευτος» κατά τον ποιητή και αφέθηκε να τον αλυσοδέσουν, αλλά ευτυχώς στις πλατείες αντιστέκεται μαχητικά και φυτεύει καινούρια δέντρα λευτεριάς.
  Συνεχείστε κ. Πανούση να εκφράζετε τις σκέψεις σας και εκτός αμφιθεάτρων πανεπιστημιακών. Εκτός των φοιτητών έχει και ο λαός δικαίωμα να ακούει τον ορθό λόγο.
  Εχετε υγεία.

 4. Συγχαρητήρια κύριε Καθηγητά.
  Επιτρέψτε μου να προσθέσω την ρήση κάποιου δικού μου καθηγητή, πριν 30 χρόνια, που σημάδεψε τις επιλογές μου.
  ΄΄ Η εξουσία και το χρήμα, έχουν τη δύναμη της Κίρκης. Μεταμορφώνουν τον Άνθρωπο σε χοίρο΄΄
  Σας ευχαριστούμε για τις αξίες που υπηρετείτε.

 5. Εγώ θέλω να θέσω παλά ένα ερώτημα…ΜΑ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΜΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΟΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ???Ωραία,τώρα που έγινε ο ανασχηματισμός όλα θα πάνε ρολόι και τα μέτρα που διέλυσαν την ελληνική οικονομία θα ακυρωθούν σωστά?Θα αρχίσει η ανάπτυξη λες και το πρόβλημα ήταν αν υπουργός είναι ο Παπακωνσταντίνου ή ο Βενιζέλος και όχι Η ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ της κυβέρνησησς!Τώρα πιο επιτακτικά από ποτέ οι έλληνες πολίτες πρέπει να ζητήσουν εκλογές…ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ!

 6. ΕΛΛΑΔΑ, Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

  Ο Άτλας, κατά την εκδοχή του Ησιόδου, ήταν γιος του Ιαπετού και της Κλυμένης, αδελφός του Προμηθέα, του Επιμηθέα και του Μενοίτιου. Στην Τιτανομαχία, ως γνωστόν, ο Άτλας έχασε και ο Δίας τον καταδίκασε να φέρει για πάντα στους ώμους του τον ουράνιο θόλο. Υποθέτουμε ότι για να έχει αυτή την ικανότητα θα ήταν τεράστιος, αλλά οπωσδήποτε ασήμαντος σε σχέση με το μέγεθος του ουράνιου θόλου. Άρα, ήταν κυρίως υπόθεση δύναμης -υπερδύναμης για την ακρίβεια- και όχι όγκου αυτό το επίτευγμα. Άλλωστε, ο πολύ μικρότερος το δέμας Ηρακλής, που τον φανταζόμαστε στις διαστάσεις κανονικού ανθρώπου, κατάφερε κι αυτός να σηκώσει για λίγο την ουράνια σφαίρα, μέχρι να πεταχτεί ο Άτλας να του φέρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων.

  Η Ελλάδα δεν είναι φυσικά ένας Άτλας. Το ειδικό της βάρος με όρους οικονομίας και δημογραφίας είναι ασήμαντο στον πλανήτη. Τα 11 εκατομμύρια κατοίκων της αντιστοιχούν μόλις στο 0,17% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το ελληνικό ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 0,45% του παγκοσμίου. Το χρέος της είναι κατά τι μικρότερο από το 0,8% του παγκόσμιου χρέους, που στο τέλος του χρόνου θα φτάσει τα ιλιγγιώδη 43 τρισ. δολάρια. Το ελληνικό χρέος αντιστοιχεί επίσης περίπου στο 2,5% των 16 τρισ. δημοσίου χρέους όλης της Ε.Ε. και στο 5,5% του χρέους που συσσωρεύουν τρεις από τους στυλοβάτες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία (περίπου 7 τρισ.). Τέλος, το ελληνικό χρέος μοιάζει απλώς με έναν μικρό λεκέ μπροστά στο δυσθεώρητο αμερικανικό χρέος των 10 τρισ. δολαρίων, σχεδόν το 20% του παγκόσμιου.

  Ανάγνωση του υπολοίπου…
  http://gkdata.wordpress.com/2011/06/18/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here