Πολιτικές και λύσεις για τους άστεγους συζήτησε το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής αληλλεγγύης

0
5

 

Δέσμη πολιτικών για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης εισηγήθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στη συνεδρίαση της Τετάρτης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση:1. Σχεδιάζει την Εθνική Στρατηγική για τους αστέγους στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης, τον Ιούλιο του 2015, Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης.

2. Προετοιμάζει τη θεσμική κατοχύρωση των στρατηγικών αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης.

3. Δρομολογεί σύστημα επείγουσας συνδρομής με διαδικασίες πρόληψης, παρέμβασης και παρακολούθησης του φαινομένου.

Στην ίδια κατεύθυνση προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων. Για τη χρηματοδοτική βιωσιμότητα του συνολικού σχεδιασμού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ θα επιχειρηθεί η μέγιστη κινητοποίηση και βέλτιστη κατανομή δυνητικών πόρων τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία ειδικού φορέα για τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι αναγκαίοι πόροι. Μεταξύ άλλων δράσεων:

• Υλοποιείται πρόγραμμα επιτόπιας βοήθειας σε αστέγους δρόμου, με λεωφορείο διαμορφωμένο με χώρους υγιεινής, καθαριότητας, υποδοχής και ενημέρωσης ώστε να δίνεται άμεση βοήθεια και πληροφόρηση στα συγκεκριμένα άτομα για τους τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης αλλά και διαδικασίες εργασιακής και κοινωνικής επανένταξης.

• Παρατάθηκε και αξιολογείται το Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» που στεγάζει αυτή τη στιγμή 1.100 άτομα, στηρίζοντάς τα, παράλληλα, στην εργασιακή τους αποκατάσταση.

• Ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή των ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και διενεργείται μελέτη αξιοποίησής τους προς όφελος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς καταγράφεται η δική τους ακίνητη περιουσία και σύντομα θα διεξαχθεί αντίστοιχη μελέτη αξιοποίησης τους.

• Ανασχεδιάστηκαν Δομές για αστέγους (Κέντρα Ημέρας και Υπνωτήρια).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here