«Πόρτα» Σόιμπλε και Τουσκ στο αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

0
22

 

Ο πρόεδος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψαν δημοσίως το ελληνικό αίτημα για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, πριν ακόμη το διατυπώσει επισήμως η ελληνική κυβέρνηση. Και οι δυο είπαν ότι αρμόδιο όργανο να αξιολογήσει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών είναι το Eurogroup. O κ. Τουσκ, μάλιστα, εκτίμησε ότι πρέπει να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες, ενώ ο Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί πως αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρξει πρόοδος.

Ειδικότερα ο κ. Τουσκ είπε:

«Πρέπει να αποφύγουμε νέο κύκλο αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Θα ορίσουμε ημερομηνία για Eurogroup όχι στο μακρινό μέλλον αλλά μέσα στις επόμενες εβδομάδες» έγραψε στο twitter του ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδο κορυφής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μιλήσουν και αύριο το πρωί.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ρωτήθηκε αν έχει έρθει η ώρα για μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, και απάντησε κατηγορηματικά «όχι», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο όση απαιτείται από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Όταν καλυφθούν οι προϋποθέσεις, θα συγκληθεί η συνάντηση», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, και προσέθεσε «δεν γνωρίζω να είναι προγραμματισμένο οτιδήποτε άλλο αυτήν τη στιγμή«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here