Πορτογαλία: Άδικη οποιαδήποτε κύρωση στη Λισσαβώνα

0
4
PORTUGAL ANTÓNIO COSTA

 

Στην απόφαση του Eurogroup να δώσει το πράσινο φως στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων για δημοσιονομική παρέκκλιση ες βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αντέδρασε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, τονίζοντας πως όλη αυτή η διαδικασία κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός μιλώντας στον Τύπο στη Λισαβόνα, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα επαναφέρει φέτος το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ (σσ. το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ) «χωρίς να προσφύγει σε ένα σχέδιο Β ή σε έκτακτα μέτρα» για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής της.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία και η ευρωζώνη δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα από την εφαρμογή κυρώσεων, όποιες κι αν είναι αυτές, σε βάρος της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας», συνέχισε ο Κόστα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο χάρη στην υποστήριξη που του προσέφεραν στη Βουλή κόμματα της πορτογαλικής ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η διαδικασία η οποία κινήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης «αφορά αποκλειστικά την περίοδο 2013-2015» και «δεν αποτελεί κρίση για την (πολιτική την οποία ασκεί) η σημερινή κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Η προηγούμενη κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση είχε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ (2011-2014).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here