Πορτογαλία: Νίκη Κοέλιο χωρίς αυτοδυναμία

0
13

 

Νικητής των χθεσινών εκλογών στην Πορτογαλία αναδείχθηκε ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

«Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση» είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό του μήνυμα, προσθέτοντας ότι «δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη βουλή».

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2011,  εξασφάλισε άνετο προβάδισμα αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του μετά τις ενδείξεις των exit poll και την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων που έδωσαν το προβάδισμα στον κεντροδεξιό συνασπισμό. «Θέλω να συγχαρώ τον Πάσος Κοέλιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν πέτυχε τους στόχους του», δήλωσε.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών περιφερειών, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Πέντρο Πάσος Κοέλιο εξασφαλίζει το 40,04% των ψήφων, έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος που εξασφαλίζει το 31,65%. Το Μπλοκ της Αριστεράς εξασφαλίζει το 9,44% των ψήφων και η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους το 7,63%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here