Πορτογαλία: Σφοδρή σύγκρουση για τη λιτότητα ανάμεσα σε Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά

0
12

 

  Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και ο κεντροαριστερός ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν για τις πολιτικές λιτότητας, στο τελευταίο τους ντιμπέιτ πριν από τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το αποτέλεσμα των οποίων συνεχίζει να θεωρείται εξαιρετικά αμφίρροπο.

Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού τους ντιμπέιτ, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την πρόταση που έχει υποβάλει ο σοσιαλιστής αντίπαλός του, Αντόνιο Κόστα, απλώς να τερματιστούν οι πολιτικές λιτότητας και υποστήριξε ότι θα οδηγούσαν στην επανάληψη της κρίσης που οδήγησε στη σύναψη της δανειακής σύμβασης του 2011 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η δημαγωγία σας προσκρούει στην πραγματικότητα», είπε ο κ. Πάσο Κοέλιο, απευθυνόμενος στον κ. Κόστα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του κ. Κοέλιο πρόσφατα ξεπέρασε τους Σοσιαλιστές στο ποσοστό της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Όμως οι περισσότερες από τις έρευνες αυτού του είδους υποδεικνύουν ότι ούτε τα κόμματα της απερχόμενης κυβέρνησης, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση η οποία να διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στην πορτογαλική Βουλή.

Η δανειακή σύμβαση της Πορτογαλίας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014, δεν είχε προκαλέσει μαζική αντίσταση σε βαθμό τέτοιο που να δώσει ώθηση σε κόμματα διαμαρτυρίας εναντίον των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας, όπως συνέβη στην Ισπανία ή στην Ελλάδα.

Οι δύο αντίπαλοι υποψήφιοι για τον θώκο του πρωθυπουργού συμμετείχαν σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα, αλλά έκτοτε δεν διεξήχθη καμιά δημοσκόπηση που να καταδεικνύει εάν κάποιος από τους δύο πήρε το προβάδισμα λόγω της επίδοσής του σε αυτό.

Ο Αντόνιο Κόστα, πρώην δήμαρχος της Λισαβόνας, προτείνει την ενίσχυση των εισοδημάτων, των προσλήψεων και της ανάπτυξης για τη μείωση των ελλειμμάτων και, παράλληλα, την κατάργηση των μέτρων λιτότητας, περιλαμβανομένων των περικοπών των δαπανών. Εκτιμά ότι, εάν εφαρμοζόταν μια τέτοια οικονομική πολιτική, τα ελλείμματα της Πορτογαλίας δεν θα υπερέβαιναν τα όρια που έχουν τεθεί από την Ε.Ε..

«Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι χειρότερη από εκείνη της τρόικας», υπογράμμισε ο κ. Κόστα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here