ΠΟΥ: Το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο

 

  Το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν, προκαλεί καρκίνο, αποφαίνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει τροποποιηθεί, ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του ή η γεύση του με διαδικασίες όπως το πάστωμα, το κάπνισμα ή με προσθήκη συντηρητικών.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Γραφείου για την Έρευνα του Καρκίνου του ΠΟΥ, 50 γραμμάρια κατεργασμένου κρέατος καθημερινά (δηλαδή λιγότερες από δύο φέτες μπέικον) αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.

Επίσης, τα κόκκινα κρέατα είναι πιθανόν καρκινογόνα, αλλά λόγω περιορισμένων επιστημονικών δεδομένων, το συμπέρασμα δεν είναι καταληκτικό.

Η έκθεση καταλήγει στο παραπάνω συμπεράσμα μετά από ενδελεχή μελέτη και αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων επί του θέματος.

Και έτσι πλέον το επεξεργασμένο κρέας εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με το πλουτώνιο και το αλκοόλ ως προς τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου.

Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι, η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος έχει την ίδια βαρύτητα στην πρόκληση καρκίνου με το κάπνισμα.

«Για κάθε άτομο ξεχωριστά, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά αυτός αυξάνει με την ποσότητα που καταναλώνει» αναφέρει σε δήλωσή του από Κουρτ Στράιφ, εκ μέρους του ΠΟΥ.

Πάντως, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι γενικά το κρέας έχει και οφέλη για τον οργανισμό του ανθρώπου.

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*

code