Προβόπουλος: Να γιατί όλοι γνώριζαν για το χρέος από το 2009

0
9

 

Στο θέμα του χρέους επανέρχεται ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

Με ανάρτησή του στο Facebook τονίζει ότι τα περί βιωσιμότητας του χρέους ήταν γνωστά σε όλους από το 2009 όταν και δημοσιεύτηκε η σχετική έκθεση του ΔΝΤ.

Επίσης παραθέτει αποσπάσματα της μελέτης για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

«Επειδή αρκετοί δεν κατάλαβαν η έκαναν πως δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είπα σε πρόσφατη ομιλία μου, ιδού η σχετική μελέτη του ΔΝΤ του Ιουλίου 2009, τα ονόματα των συγγραφέων και η σχετική περικοπή στην σελ. 15 της μελέτης, ιδιαίτερα η παράγραφος με τίτλο: Debt (σ.σ. χρέος)» σημειώνει ο Γιώργος Προβόπουλος.

«Η μελέτη αυτή έχει αναρτηθεί από το ΔΝΤ. Άρα όλοι όφειλαν από τότε να γνωρίζουν τα όσα πρόσφατα υπενθύμισα γύρω από το θέμα. Και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αποκάλυψη δίκη μου, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Το θέμα ήταν γνωστό τοις πάσι από το 2009» προσθέτει.

Παραθέτει στη συνέχεια το σχετικό με το χρέος απόσπασμα από την έκθεση του ΔΝΤ αναφορικά με το χρέος:

«Χρέος. Συμπεραίνεται ότι βάσει της υπόθεσης για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που εξηγείται ανωτέρω και την επίδραση της γήρανσης στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και διατηρώντας τις υπόλοιπες πολιτικές ευθυγραμμισμένες με το βασικό σενάριο (το πρωτογενές ισοζύγιο συν το αυξανόμενο φορτίο των τόκων διαχρονικά), δημιουργούνται τάσεις προς πολύ διογκωμένα ελλείμματα – οδηγώντας κατ’ επέκτασιν σε απρόσκοπτη αύξηση του χρέους, καθώς και του λόγου του χρέους προς ΑΕΠ. Θα μπορούσαμε, συνεπώς, να αναμένουμε αύξηση του χρέους γύρω στο 800% του ΑΕΠ έως το 2060.

Αυτές οι προοπτικές δεν είναι βιώσιμες και απαιτείται σύσφιξη των δημοσιονομικών πολιτικών προκειμένου να ανακοπούν οι σοβαρές πιέσεις χρέους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here