Προεδρία χωρίς γραβάτες

3
19

Πλάνο πρώτο, 1979: στο Ζάππειο Μέγαρο υπογράφεται η Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Πρωταγωνιστής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ανδρέα Παπανδρέου να κρατάει ακόμη ψηλά το πλακάτ με το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο» και να μην συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

Πλάνο δεύτερο, 2003: Η Ελλάδα διοργανώνει μια λαμπρή προεδρία. Έχει μπει ήδη στη ζώνη του Ευρώ και προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα… μεγαλεία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004!

Πλάνο τρίτο, 2014: Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποδέχεται τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην πρεμιέρα της Ελληνικής προεδρίας. Μαζί του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τρία πλάνα, τρείς Ελλάδες! Τρία πλάνα που χωρίς πολλά λόγια δείχνουν τις εξελίξεις στη χώρα μας. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη χρεοκοπία, κανείς δεν μπορούσε  να προβλέψει μια κυβερνητική συμμαχία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, των δύο πυλώνων του δικομματισμού που κονταροχτυπήθηκαν δεκαετίες για το λάφυρο της εξουσίας.

Τώρα, όλα είναι αλλιώς. Η οικονομική κρίση έσβησε το χαμόγελο των Ελλήνων, την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν υπάρχει το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, αφού ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης τα ποσοστά υπέρ του ευρώ είναι τεράστια.

Η Ελλάδα λοιπόν, στην προεδρία της Ευρώπης. Μια προεδρία στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης, όπως αυτό καθορίστηκε από τη συνθήκης της Λισσαβόνας.  Μια προεδρία εξαιρετικά λιτή, που κατήργησε ακόμη και τον θεσμό να δωρίζονται χιλιάδες γραβάτες στους συμμετέχοντες.

Τι μπορεί να κερδίσει η χώρα μας από όλη αυτή την ιστορία;

Να επαναβεβαιώσει, και με το επίσημο κοστούμι της προεδρίας αυτή τη φορά, τον σαφή Ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας. Ακόμη, να δείξει πως παρά την κρίση μπορούμε να ανταποκριθούμε σε έναν θεσμικό ρόλο. Δηλαδή, από χώρα προβληματική να αποδειχτούμε ικανοί στη διαχείριση προβλημάτων.

Τώρα, αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας που έχει ταλαιπωρηθεί από το 2010 θα είναι ένα μεγάλο συν.

Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχουν ακόμη κουτόφραγκοι που θα τους κοροϊδέψουμε για να επωφεληθούμε, κακό του κεφαλιού τους…

Αυτά για εμάς. Για την Ευρώπη όμως;
Στην Ευρώπη της ανεργίας και του μεταναστευτικού, του Ευρωσκεπτικισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς, μόνο με ριζοσπαστικές αποφάσεις θα μείνει ζωντανό το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Διαφορετικά, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών θα περιμένει τη στιγμή της έξωσης. Οι Ευρωεκλογές είναι κοντά.

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ραντεβού στις «κάλτσες» του Μαΐου.
  Οι βολεμένοι γραφειοκράτες ανδρείκελα των Βρυξελλών,
  οι αδιόρθωτοι ρεβανσιστές του Βερολίνου,
  και τα μεγάλα αδηφάγα αφεντικά τους,… θα ξυπνήσουν απότομα.

  Για τα απολιθώματα του δικού μας σάπιου διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος, ζητείται επειγόντως διεθνές άσυλο ή κελί στο Κορυδαλλό.

 2. κυρία Παρασκευοπούλου μου,
  από το «στρογγύλεμα» του σιναφιού σας
  η αιχμή έγινε σα μυστρί…
  όλοι καθημερινά κρινόμαστε για τον τρόπο ζωής, τη στάση μας
  και τις επιλογές μας.
  οψόμεθα!

 3. Κα Αντριάννα γράφτηκαν πολλά και θα γραφτούν και άλλα τόσα για την σημερινή κατάσταση της Ευρώπης και το τι μέλει γενέσθαι.Ο Σκεπτικισμός στον οποίο κομψά αναφέρεστε είναι το κάλυμμα της απαισιοδοξίας που υπάρχει. Στην βάση της η διαχείριση της οικονομικής κρίσης αλλά και του θεσμικού ελλείμματος το οποίο και την προκάλεσε. Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός πως πλέον η Ευρώπη έχει πάψει να παράγει πολιτικό πολιτισμό ως επίσης και το γεγονός πώς η κρίση ταυτότητας της έχει ξεπεράσει το οικονομικό σκέλος

  Παρά όμως την προβληματική κατάσταση αποτελεί γκάφα ολκής η απλούστευση πως ο Ευρωπαϊσμός χρεοκόπησε και πως η επιστροφή στην προγενέστερη κατάσταση αποτελεί την μόνη λύση

  Ο Αντιευρωπαϊσμός απο όπου και αιν προέρχεται, στο όνομα της όποιας λογικής αναπτύσσεται αδυνατεί να κατανοήσει πως υπάρχουν τα περιθώρια για την διόρθωση των οποίων λαθών και παραλείψεων. Μπορεί η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα να είναι αδυσώπητη , να παράγει τα όσα παράγει αλλά δυστυχώς η Ιστορία έχει καταδείξει πως δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις οι οποίες και να προσφέρουν εγγυημένα αποτελέσματα

  Το Ελληνικό ζήτημα όλως τυχαίως συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της καχεκτικότητας της σε συνδυασμό με το γεγονός πώς και λανθασμένη διάγνωση της υπήρξε κάτι που κατέστησε την θεραπεία αναποτελεσματική. Παράλληλα και η Γερμανία δεν αντιλήφθηκε τι θα παρήγαγε ο Ηγεμονισμός της , επίσης δε οι δομές της πολιτικής της σκέψης δεν της επιτρέπουν την εύκολη αναπροσαρμογή της στάσης της και πολιτικής της.

  Η Ευρώπη έχει συμφέρον να αντλήσει διδάγματα από την προβληματική σχέση της με την Ελλάδα, τον Ευρωπαϊκό Νότο και την Κύπρο καθώς στο μέλλον θα συναντά ανάλογα προβλήματα. Η ελληνική Προεδρία και η Ιταλική Προεδρία η οποία θα την διαδεχθεί είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αναδειχθεί η προβληματική αυτή καθώς επίσης και για να διαμορφωθεί το πλαίσιο εκείνο που θα επιτρέψει τον υπερκερασμό της κρίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here