Ο… προφήτης Ινδός νομπελίστας

1
11
The Nobel Laureate and the Chairman of Nalanda Mentors Group, Dr Amartya Sen addressing at a Press Conference in new Delhi on February 21, 2011.

Ο Αμάρτυα Κουμάρ Σεν είναι Ινδός οικονομολόγος με σημαντική προσφορά στα οικονομικά των κοινωνικών παροχών και στη θεωρία της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Δίδαξε σε μεγάλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής και θεωρείται ο «μέντορας» των Πανεπιστημίων στη χώρα του. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και βραβεία, και το 1998 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα ο Ινδός νομπελίστας εξέφρασε τις ακόλουθες προφητικές απόψεις, που θα έπρεπε να είχαν προσέξει οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η Ευρώπη έχει έλλειψη πολιτικών ηγετών. Θεωρώ ότι το ευρώ στάθηκε μια εσφαλμένη πολιτική κίνηση. Ελευθερία νομισματική χωρίς ενδεδειγμένη πολιτική στρατηγική είναι συνταγή που οδηγεί με βεβαιότητα στην καταστροφή. Αυτή τη σκέψη έκανα όταν γεννήθηκε το ευρώ και την έλεγα στους φίλους μου Ευρωπαίους, Ιταλούς και Έλληνες, και την ίδια σκέψη κάνω και τώρα. Οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε οδυνηρές θυσίες για να μην παραβιαστεί η ακεραιότητα του ευρώ. Στην Ευρώπη, όμως, θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί η πολιτική, όπως ακριβώς την εννοούσαν οι πατέρες της, και όχι η προσαρμογή και υποταγή στους κανόνες της αγοράς και των χρηματιστηρίων». Και ο νοών νοείτω!

Σήμερα , η πτωχή Ελλάδα αγωνίζεται να απαλλαγεί από το μνημόνιο… πτωχεύοντας συνεχώς. Την ενοχλεί η λέξη «μνημόνιο», και οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να την ικανοποιήσουν ως προς αυτή την απαίτηση με τη λέξη «συμφωνία». Και αναμένουμε, και αναμένουμε, αρκεί να μην είναι … «εξόδια» αυτή η συμφωνία!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Πάρτυ» στη Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Επόμενο άρθροΌταν ο μπαμπάκας γίνεται… πλήρης ημερών!
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. «Η Ευρώπη έχει έλλειψη πολιτικών ηγετών. Θεωρώ ότι το ευρώ στάθηκε μια εσφαλμένη πολιτική κίνηση. Ελευθερία νομισματική χωρίς ενδεδειγμένη πολιτική στρατηγική είναι συνταγή που οδηγεί με βεβαιότητα στην καταστροφή. Αυτή τη σκέψη έκανα όταν γεννήθηκε το ευρώ και την έλεγα στους φίλους μου Ευρωπαίους, Ιταλούς και Έλληνες, και την ίδια σκέψη κάνω και τώρα. Οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε οδυνηρές θυσίες για να μην παραβιαστεί η ακεραιότητα του ευρώ. Στην Ευρώπη, όμως, θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί η πολιτική, όπως ακριβώς την εννοούσαν οι πατέρες της, και όχι η προσαρμογή και υποταγή στους κανόνες της αγοράς και των χρηματιστηρίων».

    Δηλαδή κ. Πριόβολου για να το καταλάβουμε ως Έλληνες αυτό έπρεπε να μας το πει Ινδός νομπελίστας??
    Τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here