Πρόκληση από την Ουγγαρία: Ενέκρινε νέο νόμο για… φράκτες και πρόσφυγες

0
3

 

Νέα πρόκληση από την Ουγγαρία σε ότι αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού.
Ενέκρινε έναν νόμο που επιτρέπει στην αστυνομία να στέλνει πίσω παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι κρατούνται σε μια ζώνη μήκους οκτώ χιλιομέτρων που έχει δημιουργηθεί από τον φράκτη που έχει υψώσει η χώρα μέχρι τα νότια σύνορά της με τη Σερβία, προκαλώντας επικρίσεις από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ένας φράκτης από συρματόπλεγμα που έχει κατασκευαστεί κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, και την Κροατία εκτιμάται ότι έχει βοηθήσει, ώστε να μειωθεί σημαντικά η ροή των μεταναστών από τις εκατοντάδες χιλιάδες που μετακινήθηκαν πέρυσι από τα Βαλκάνια προς τη βόρεια Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία.

Η Βουδαπέστη έχει δημιουργήσει δύο ζώνες τράνζιτ όπου οι μετανάστες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

«Ο σκοπός… είναι να επιτραπεί (στις αρχές) να συνοδεύουν πίσω διαμέσου των πυλών του αμυντικού φράκτη πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται παράνομα στην Ουγγαρία και που κρατούνται σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορα«, αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νόμου.

Μέχρι σήμερα, η Ουγγαρία έχει καταγράψει 19.140 αιτήσεις ασύλου, ενώ περισσότεροι από 14.000 μετανάστες έχουν διασχίσει παράνομα τα νότια σύνορά της, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Το στενό πέρασμα έχει ως αποτέλεσμα μετανάστες να συνωστίζονται σε πρόχειρους καταυλισμούς κοντά στις ζώνες διέλευσης. Οι καταυλισμοί βρίσκονται μεν σε ουγγρικό έδαφος, αλλά στη νότια πλευρά του φράκτη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε πως ο νέος νόμος που ενέκρινε το ουγγρικό κοινοβούλιο το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την κατάσταση όσων περιμένουν για να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here