Προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

0
4

 

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας). Οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, γίνεται λόγος για «ανάγκη υποκατάστασης» του ΕΣΡ καθώς σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία (4/5) για την εκλογή των οκτώ νέων μελών.

Παράλληλα, στην τροπολογία γίνεται επίκληση διάταξης του άρθρου 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους» ενώ «ο έλεγχος και η επιβολή κυρώσεων είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΕΣΡ», διατάξεις από τις οποίες –όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση- συνάγεται ότι η αδειοδότηση της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών συνιστά μια έκφανση της άσκησης του άμεσου ελέγχου του κράτους.

Tο κείμενο της τροπολογίας

Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για να εξορθολογισθεί η αγορά και να υπάρχουν βιώσιμα σχήματα

«Τα κανάλια δεν έχουν άδεια. Θα προκηρυχθούν τέσσερις άδειες και θα γίνει διαγωνισμός» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας. Νίκος Παππάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για να εξορθολογισθεί η αγορά . Για να υπάρχουν βιώσιμα σχήματα με δυνατότητα παραγωγής προγραμμάτων, με δεδομένη τη μείωση της διαφημιστικής πίτας από τα 600 εκατ. ευρώ στα 180, θα πρέπει να είναι μειωμένος ο αριθμός των καναλιών», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνοντας πως «η δική μου ευθύνη είναι να διασφαλίσω το δημόσιο συμφέρον».

Ο κ. Παππάς επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός, ενώ κάλεσε τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ώστε να διεκδικήσουν από κοινού μια τηλεοπτική άδεια.

Τόνισε δε πως σε αντίθετη περίπτωση – μη συγχωνεύσεων – η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία ευθύνη και δήλωσε ανοιχτός στο να αυξήσει το πλαφόν των εργαζομένων από 400 σε 500 ανά κανάλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here