Προς έγκριση τα μέτρα διευκόλυνσης της ρευστότητας για την Ελλάδα

0
3

Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστούν, σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης της ρευστότητας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η Κομισιόν, εφαρμόζοντας τη συμφωνία του Ιουλίου, πρότεινε την εφαρμογή έκτακτων μέτρων διευκόλυνσης της ρευστότητας, με στόχο τη μεγιστοποίηση της χρήσης των κοινοτικών πόρων και τη διευκόλυνση της παρεχόμενης ρευστότητας από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και την έγκαιρη εκκίνηση του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα, σημαίνουν:

  • για το ΕΣΠΑ 2007-2013, την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ, που εκκρεμούν και διακρατούνται έως το κλείσιμο των προγραμμάτων, καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό μεταφράζεται σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. για τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό,
  • για το ΕΣΠΑ 2014-2020, αύξηση του επιπέδου της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες (3,5 το 2015 και 3,5 το 2016). Η πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διαθέσει ποσό 1 δισ. ευρώ, που μπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στο υψίστης σημασίας ζήτημα, επισημαίνει ότι «η πρόταση της Κομισιόν δίνει μια μικρή ανακούφιση στη χώρα μου την Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό που υποφέρει για χρόνια, από μεγάλη ύφεση, μεγάλη ανεργία, μεγάλη φτώχεια και από τεράστια μείωση επενδύσεων».

Όπως σπεύδει να διευκρινίσει, με την πρόταση της Κομισιόν, η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Απλώς, συνεχίζει, θα διευκολυνθεί να υπάρξουν επιτέλους επενδύσεις – και το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι 100 δισ. επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο δημόσιες αλλά και ιδιωτικές.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι παρά το γεγονός πως η μεγάλη πλειοψηφία του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εγκρίνει τις συγκεκριμένες αλλαγές, και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ευνοηθεί η ελληνική οικονομία και να μη χαθούν πόροι για το 2015, οι ευρωομάδες του κ. Φάρατζ (EFDD) και της κ. Λεπέν (ENF) βάζουν «τρικλοποδιές» στη διαδικασία, καταθέτοντας τροπολογίες, με μόνο στόχο την καθυστέρηση υιοθέτησής των έκτακτων μέτρων για την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here