Είναι και οι πρόσφυγες ΑΝΘΡΩΠΟΙ !

0
14

Διάβαζα τις προάλλες συνέντευξη του αρχιτέκτονα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το «προσφυγικό» Γκέραλντ Κνάους,  ο οποίος κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την τήρηση της συμφωνίας και παράλληλα εξηγεί τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

«Καθώς η Ευρώπη ζητά διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η Ελλάδα πρέπει να πιέσει την Ε.Ε. ώστε να εφαρμόσει κατά γράμμα τη συμφωνία για το «προσφυγικό», και η Ευρώπη να στείλει παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία ότι θα είναι αυστηρή στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα της δοθεί όμως απελευθέρωση της βίζας, εφόσον τηρηθεί το καθεστώς ασφαλούς χώρας».  Αυτά προτείνει ο Κνάους, γιατί όπως επισημαίνει, εξαιτίας της έλλειψης έξυπνης διπλωματίας και σωστών χειρισμών, είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Όσο για την  Ελλάδα προβλέπει ότι , όπως έχουν τα πράγματα που κάθε μέρα μπαίνουν 100 πρόσφυγες στην Ελλάδα και στην Τουρκία επιστρέφουν 100 κάθε μήνα, είναι φανερό ότι η συμφωνία καταρρέει. Η μόνη αισιόδοξη σκέψη που εκφράζει ο Κνάους είναι ότι οι επιπτώσεις από την κατάρρευση θα είναι τόσο μεγάλες, που κάποια «συμμαχία προθύμων»- όπως λέει χαρακτηριστικά- ίσως καταφέρει να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί.

Οι εκτιμήσεις του Κνάους περιορίζονται στην πολιτική διαχείριση του προβλήματος χωρίς καμία αναφορά στον ανθρώπινο παράγοντα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Π. Παυλόπουλος σε πρόσφατη δήλωσή του για το προσφυγικό πρόβλημα είπε χαρακτηριστικά : «Δεν ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας φράσεις όπως : θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη. Λες και πρόκειται για ένα είδος κρατουμένων , τους οποίους πρόκειται να τους αφήσουν με ένα τρόπο που δεν σέβεται, σε καμία περίπτωση, την έννοια του πρόσφυγα και την ουσία του προσφυγικού ζητήματος». Τα λόγια ακριβώς αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη  ανθρωποκεντρικής προσέγγισης του προβλήματος, η οποία έχει πλήρως εγκαταλειφθεί στην εποχή μας. Αλλιώς πώς να ερμηνεύσουμε την «εμμονή στον πόλεμο», που επανειλημμένα συρρίκνωσε την ανθρωπότητα; Πώς να δικαιολογήσουμε τους ηγέτες αυτού του κόσμου, που δεν αντιλαμβάνονται ότι, εφόσον ο πόλεμος συνεχίζεται, το πρόβλημα των προσφύγων διογκώνεται και απειλεί την ειρήνη ; Πώς να δικαιολογήσουμε την πολιτική που θεωρεί τους πρόσφυγες «δέματα» χωρίς ψυχή, προορισμένους να  μεταφέρονται από τόπο σε τόπο;

Ας αντιληφθούν επιτέλους αυτοί που κρατούν την τύχη των λαών στα χέρια τους ότι   η πολιτική που αγνοεί τον Άνθρωπο δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση παρά μόνο σε αδιέξοδο, σε ΧΑΟΣ! Αυτό μας δίδαξαν οι Αρχαίοι Έλληνες διά στόματος Πρωταγόρα: «Πάντων χρημάτων μέτρον Άνθρωπος».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣταθερές οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μετά το Eurogroup
Επόμενο άρθροOι ευχές του Καμμένου στο Πολεμικό Ναυτικό
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here