Οι πρόσφυγες μέσα από τον στοχασμό ενός Νομπελίστα

Ο Τούρκος Νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ βρίσκεται τις μέρες αυτές στην Αθήνα για την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου. Με την ευκαιρία αυτή σε συνέντευξή του τοποθετήθηκε και  στο επίμαχο θέμα των προσφύγων.

Αξίζει, πιστεύω, μια μικρή αναφορά στις ενδιαφέρουσες θέσεις του Παμούκ , που ξεπερνούν τα όρια του καταξιωμένου συγγραφέα, αγγίζοντας με εξαιρετική ευαισθησία τα όρια ενός ιδανικού πολιτικού.

«Για μένα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη ένα όραμα. Είναι ακόμη και σήμερα η Ευρώπη του συνθήματος “ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη”. Και βέβαια κάποιος μπορεί να με ρωτήσει πώς θα ζήσουν οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης, μόνο με αδελφοσύνη. Μην ξεχνάτε ότι εγώ είμαι Τούρκος: χτυπάω την πόρτα της Ε.Ε., δεν είμαι μέσα». Αυτά είπε ο Παμούκ επικρίνοντας εμμέσως την αναντιστοιχία των πράξεων της Ε.Ε. με το όραμά της.

Παράλληλα. όμως. επέκρινε ευθέως τους ηγέτες της, γιατί δεν πρέπει να βλέπουν την Τουρκία σαν φίλτρο που ανακόπτει ανεπιθύμητους, φτωχούς ή ύποπτους Ασιάτες. Δεν υπάρχει λογική-τόνισε- στο να δίνεις οικονομική βοήθεια στην Τουρκία γι’αυτόν τον σκοπό, και παράλληλα μια υποσχεσούλα για την είσοδό της κάποτε στην Ευρώπη.

Ο νους μου μοιραία ανατρέχει στα λόγια του Πλάτωνα: «όταν οι φιλόσοφοι βασιλεύσουν και οι βασιλείς φιλοσοφήσουν μόνον τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί».

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*