Οι πρόσφυγες μέσα από τον στοχασμό ενός Νομπελίστα

0
11

Ο Τούρκος Νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ βρίσκεται τις μέρες αυτές στην Αθήνα για την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου. Με την ευκαιρία αυτή σε συνέντευξή του τοποθετήθηκε και  στο επίμαχο θέμα των προσφύγων.

Αξίζει, πιστεύω, μια μικρή αναφορά στις ενδιαφέρουσες θέσεις του Παμούκ , που ξεπερνούν τα όρια του καταξιωμένου συγγραφέα, αγγίζοντας με εξαιρετική ευαισθησία τα όρια ενός ιδανικού πολιτικού.

«Για μένα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη ένα όραμα. Είναι ακόμη και σήμερα η Ευρώπη του συνθήματος “ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη”. Και βέβαια κάποιος μπορεί να με ρωτήσει πώς θα ζήσουν οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης, μόνο με αδελφοσύνη. Μην ξεχνάτε ότι εγώ είμαι Τούρκος: χτυπάω την πόρτα της Ε.Ε., δεν είμαι μέσα». Αυτά είπε ο Παμούκ επικρίνοντας εμμέσως την αναντιστοιχία των πράξεων της Ε.Ε. με το όραμά της.

Παράλληλα. όμως. επέκρινε ευθέως τους ηγέτες της, γιατί δεν πρέπει να βλέπουν την Τουρκία σαν φίλτρο που ανακόπτει ανεπιθύμητους, φτωχούς ή ύποπτους Ασιάτες. Δεν υπάρχει λογική-τόνισε- στο να δίνεις οικονομική βοήθεια στην Τουρκία γι’αυτόν τον σκοπό, και παράλληλα μια υποσχεσούλα για την είσοδό της κάποτε στην Ευρώπη.

Ο νους μου μοιραία ανατρέχει στα λόγια του Πλάτωνα: «όταν οι φιλόσοφοι βασιλεύσουν και οι βασιλείς φιλοσοφήσουν μόνον τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠαναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 70-69 για την Α1 μπάσκετ
Επόμενο άρθροΔίνουν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here