Προσφυγικό και ΑΟΖ στη συνάντηση Παυλόπουλου – Ματαρέλα

0
3

 

Το προσφυγικό, οι διμερείς σχέσεις και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα στη Ρώμη.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος, η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και είχε πλούσια ατζέντα, ωστόσο στάθηκε περισσότερο σε κάποια ζητήματα σημαντικά και για τις δύο χώρες.

Το πρώτο ζήτημα είναι το προσφυγικό, με τον κ. Παυλόπουλο να διευκρινίζει ότι η Ελλάδα πράττει ό,τι επιβάλλει το Διεθνές καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε στον Ιταλό ομόλογό του ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα με την Τουρκία, με την Αθήνα να τείνει χείρα βοηθείας και ειρήνης προκειμένου να υπάρξει συνεργασία υπό όρους Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. «Η Τουρκία βεβαίως και έχει ευρωπαϊκό μέλλον. Αλλά υπό τον όρο ότι θα σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ιδίως το κράτος Δικαίου και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δίχως αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο επικεντρώθηκε η συζήτηση, αφορά τις διμερείς σχέσεις αναφορικά με τα οικονομικά, με τον κ. Παυλόπουλο να ευχαριστεί τον Ιταλό Πρόεδρο για την όλη στάση της Ιταλίας κατά την ελληνική κρίση, ως προς την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

«Τονίσαμε με τον κύριο Ματαρέλα ότι αυτή η πολιτική λιτότητας δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την Ευρωζώνη.

Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων στον τομέα αυτό, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική, με κύριους άξονες από την μία πλευρά τις επενδύσεις και από την άλλη πλευρά την στήριξη του κοινωνικού κράτους, δεδομένου ότι χωρίς κοινωνικό κράτος και χωρίς κοινωνική συνοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η ίδια τεράστια προβλήματα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here