Προσφυγικό και οικονομία στην ατζέντα της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ

0
10

 

 

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ θα έχει ο Νίκος Κοτζιάς στις 14:00 την Πέμπτη.

Πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Στάινμαγερ στην ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός στις 13:30 από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι Κοτζιάς και Στάινμαϊερ θα έχουν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, καθώς και γεύμα εργασίας.

Οι κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών προς τον Τύπο θα πραγματοποιηθούν περί ώρα 14:30.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Γερμανό ομόλογό του στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387), όπου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσης του Υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

«Στην Αθήνα (ο κ. Σταϊνμάιερ) θα μιλήσει με τη νέα ελληνική ηγεσία, αλλά και άλλους εκπροσώπους της Ελλάδας, για τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν από κοινού.

Σε αυτά ανήκει βεβαίως η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, οι οποίες έρχονται μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Σε αυτά τα θέματα ανήκει και η εφαρμογή του γ’ προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, δηλαδή η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» δήλωσε για την επίσκεψη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναζωογόνηση και εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά μεγάλο βάρος» για την Ελλάδα τα προσφυγικά κύματα.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί πεποίθησή μας εδώ και εβδομάδες και μήνες ότι χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Σε αυτές ανήκουν από την σκοπιά του υπουργού Εξωτερικών ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και η πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και των προσφυγικών ροών» σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία ο κ. Σταϊνμάγιερ θα σχηματίσει μια εικόνα σχετικά με το πώς είναι η κατάσταση πραγματικά και με το πώς θα μπορούσαν η Ευρώπη και η Γερμανία να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου βάρους.

«Με αυτές τις πληροφορίες θα επιστρέψει ώστε να αναλάβει, ενδεχομένως νέες πρωτοβουλίες στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο», επισήμανε ο Γερμανός εκπρόσωπος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here