Πρόστιμο ένα ευρώ για τη selfie με τον Λεπέν

0
10

 

Το συμβολικό ποσό του… ενός ευρώ καλείται να καταβάλει ως πρόστιμο ο 29χρονος Γάλλος χορευτής Μπραχίμ Ζαϊμπά, ο οποίος δημοσίευσε μία φωτογραφία του πρώην ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν, την ώρα που το τελευταίος κοιμόταν στο κάθισμα ενός αεροπλάνου.

Όπως αποφάσισε το πρωτοδικείο του Παρισιού, ο Ζαϊμπά οφείλει επίσης να αποσύρει άμεσα την επίμαχη selfie από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία την είχε δημοσιεύσει την 12η Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία.

Ως λεζάντα στη φωτογραφία, ο χορευτής καλούσε τους διαδικτυακούς τους φίλους να καταψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο στον πρώτο γύρο των εκλογών, την 6η Δεκεμβρίου, είχε συγκεντρώσει τα ανώτατα ποσοστά του σε εθνικό επίπεδο, με επικεφαλής την κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, Μαρίν.

Ωστόσο, το Εθνικό Μέτωπο δεν κατάφερε να κερδίσει σε καμία περιφέρεια στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.

Μετά τη δημοσίευση αυτού του φωτογραφικού στιγμιότυπου, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ηλικίας 87 ετών, προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατηγορώντας τον 29χρονο για παραβίαση της προσωπικής του ζωής, ζητώντας εκτός από την απόσυρση της επίμαχης φωτογραφίας που είχε τραβηχτεί πριν από δύο χρόνια, το ποσό των 50.000 ευρώ.

Το Πρωτοδικείο του Παρισιού υπογραμμίζει στην απόφασή του ότι η selfie συνιστά «μια επίθεση στο αποκλειστικό δικαίωμα που έχει ο Λεπέν αναφορικά με την εικόνα του».

Ωστόσο, εξηγώντας ότι η φωτογραφία που αιφνιδίασε τον Λεπέν «σε μία προσωπική του στιγμή» δεν «τον υποβιβάζει ούτε είναι κακόβουλη», το δικαστήριο καταδίκασε τον χορευτή να καταβάλει ως πρόστιμο το συμβολικό ποσό του 1 ευρώ.

Πάντως, ο Ζαϊμπά, άσκησε έφεση, επιθυμώντας να διατηρήσει τη φωτογραφία δημοσιευμένη στις προσωπικές του σελίδες στο διαδίκτυο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here