Προσχέδιο ασφαλιστικού καταθέτει ο Κατρούγκαλος

0
3

Προσχέδιο νόμου, με το οποίο θα αποκαλύπτεται σε έναν βαθμό, η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση προτίθεται να καταθέσει ο υπ. Εργασίας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Αυτό, άλλωστε, ζητούν από τον υπουργό και τα μέλη της ΟΚΕ που θεωρούν πως το αρχικό κείμενο, το οποίο τους παρέδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να διεξαχθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής διάλογος για το ασφαλιστικό, είναι πολύ συνοπτικό και απαιτούνται επιπλέον διευκρινίσεις και περισσότερα στοιχεία.

Η ΟΚΕ, αναφέρει το Euro2day.gr, επισημαίνει αυτό που και σε όλες τις προηγούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις υπογράμμιζε, ότι δηλαδή οι προωθούμενες αλλαγές πρέπει να στηρίζονται σε έγκυρες και αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες για όλα τα Ταμεία.

Όπως σημειώνεται, η βιωσιμότητα του συστήματος και η διατήρηση των βασικών συνταγματικών χαρακτηριστικών του δεν πρέπει να συγχέεται με την πίεση για την βραχυπρόθεσμη επίλυση δημοσιονομικών προβλημάτων.

Οι ενστάσεις των εργοδοτικών φορέων

Επιπλέον, οι εργοδοτικοί φορείς που μετέχουν στην ΟΚΕ και κατέγραψαν τις απόψεις τους για τις προτάσεις Κατρούγκαλου, καθώς η ΓΣΕΕ έχει αποχωρήσει από την Επιτροπή, ενώ η ΑΔΕΔΥ που συμμετέχει, απείχε από τη συγκεκριμένη διαδικασία έκφρασης γνώμης) χαρακτηρίζουν τις γενικές αρχές που παρέλαβαν από τον υπουργό πολύ συνοπτικές και ζητούν επιπλέον στοιχεία για τον εξορθολογισμό του συστήματος από τον οποίο θα προκύψει η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σημειώνει πως η δέσμευση (σ.σ. της κυβέρνησης) για αποφυγή νέων «οριζόντιων» περικοπών σημαίνει στοχοποιημένες μειώσεις, για τις οποίες όμως δεν παρέχεται καμία ένδειξη ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν.

Συγκεκριμένα, η ΟΚΕ επισημαίνει πως ο εξορθολογισμός του συστήματος ως μέθοδος για την επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής δεν προσδιορίζεται και επομένως στο επόμενο στάδιο θα πρέπει να διευκρινισθεί ποια είναι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και πώς αυτή θα επιτευχθεί, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται οι συντάξεις από νέες μειώσεις όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Η καθιέρωση ενός ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και των εισφορών βρίσκει καταρχήν σύμφωνη την Επιτροπή που τονίζει ότι «αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση, καθώς η διαιώνιση διαφορετικών τρόπων υπολογισμού των εισφορών και της σύνταξης έχει αποτελέσει βασική αιτία υπονόμευσης πολλών προσπαθειών να μετατραπεί σε σύστημα το παραδοσιακά άναρχο καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας».

Ωστόσο, όπως τονίζεται, «η αξιολόγηση όμως μιας τέτοιας πρότασης προϋποθέτει, πρώτον, τον προσδιορισμό αυτού του τρόπου και δεύτερον, διευκρίνιση για το εάν αυτή πρόταση θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχους».

Ποιες διευκρινίσεις ζητεί η ΟΚΕ

Επίσης, επισημαίνεται πως στο θέμα της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος, δεν υπάρχουν στοιχεία και ζητούνται στοιχεία για το ύψους της συμμετοχής του πέραν της καταβολής της εθνικής σύνταξης.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, διευκρινίσεις απαιτούνται και αναφορικά με τις προϋποθέσεις για την απονομή της εθνικής σύνταξης.

Η ΟΚΕ επιφυλάσσεται επίσης, να δει τις περαιτέρω πληροφορίες τόσο για τον «κανόνα βιωσιμότητας» στην επικουρική ασφάλιση, που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα αντικαταστήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όσο και για την «ανακεφαλοποίηση του συστήματος μέσω ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων», για το πως θα καλυφθούν τα κενά από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων σε συγκεκριμένα ταμεία, και εάν θα προκύψουν νομικά προβλήματα από την ενιαιοποίηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here