Ψινάκης – Γύρισε από το Πεκίνο με 400 εκατ. δολάρια για τουρισμό και πολιτισμό

0
13

 

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έφερε από το Πεκίνο επενδυτικά κονδύλια ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την τουριστική και πολιτιστική συνεργασία κινεζικών πόλεων με ελληνικές.

Σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή και του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα, ο Ηλίας Ψινάκης αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη εγκριθεί το επενδυτικό κονδύλι ύψους 400 εκατ. δολαρίων για πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις μεταξύ Κίνας και των ελληνικών δήμων που συμμετέχουν στην Αμφικτυονία αρχαίων ελληνικών πόλεων. Από το ποσό αυτό, τα 50 εκατ. δολάρια προορίζονται για τη δημιουργία μουσείου για τη Μάχη του Μαραθώνα και τον αυθεντικό μαραθώνιο, που σήμερα στεγάζεται σε ένα παλαιό σχολείο.

«Η Κίνα θαυμάζει τον πολιτισμό μας, θεωρώντας την Ελλάδα μια πύλη εμπορίου και πολιτισμού στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Κίνας είχε την ευφυέστατη ιδέα να αναβιώσει «ο δρόμος του μεταξιού». Αυτό από θαλάσσης έγινε, τώρα πρέπει να γίνει και μέσω «ξηράς». Ο Ηλίας Ψινάκης σχηματοποιώντας την προσέγγιση αυτή, είπε ότι «η Κίνα θέλει να φτάσει στην Ευρώπη και εμείς είμαστε τα διόδια. Αυτό, βολεύει πάρα πολύ τη χώρα».

Ο Ηλίας Ψινάκης ανέφερε ακόμα ότι στο προσεχές ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, θα συμμετάσχει και ο ίδιος, προκειμένου να υπογράψει τα όσα έχει προσυμφωνήσει με τους συνομιλητές του στην μακρινή χώρα και που αφορούν στην σύσφιγξη των δήμων των δύο χωρών.
Το επόμενο κομβικό σημείο θα είναι το μνημόνιο συνεργασίας με τον Γ.Γ. Αθλητισμού της Κίνας για την ανάπτυξη της μαραθωνίου κληρονομιάς και γενικά τον ελληνικό πολιτισμό σε όλες τις πόλεις της Κίνας.
Ανακοίνωσε επίσης ότι στις αρχές Νοεμβρίου, με την αφορμή τη διεξαγωγή του αυθεντικού μαραθώνιου, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο στην Ελλάδα, όπου αναμένεται να παραβρεθούν από την Κίνα 110 δήμαρχοι και πλήθος επιχειρηματιών με στόχο τη σύναψη συμφωνιών με Έλληνες συναδέλφους τους.  Όπως είπε ο κ. Ψινάκης το συνέδριο αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο εναλλάξ, στην Αθήνα και στο Πεκίνο.

Τέλος, ο δήμαρχος Μαραθώνα άφησε να εννοηθεί ότι η υλοποίηση του σχεδίου άρχισε ήδη να «σκοντάφτει» σε διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάπτυξη και γι’ αυτό το υπουργείο στηρίζει οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια που συμβάλλει προς αυτό τον σκοπό. Τόνισε δε την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να συνυπάρξουν η τουριστική ανάπτυξη με την προστασία των αρχαιοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστήριξε ότι η πολιτική σταθερότητα, είναι μια πραγματικότητα στη χώρα και κάλεσε τους πάντες να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης με πρωτοβουλίες αυτενέργειας. «Ανοίγουμε – και με αυτή την πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνα – «τον δρόμο του Μεταξιού». Ανατρέπουμε τα εμπόδια και τις επιφυλάξεις που υπήρχαν και δημιουργούμε ένα καλύτερο κλίμα.
«Θέλουμε να απαλλαγούμε από το παρακράτος της μιζέριας που μας καθηλώνει» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here