Πωλητήριο στην Finansbank βάζει η Εθνική Τράπεζα

0
4

 

Στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην τουρκική Finansbank αποφάσισε να προχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Με τον τρόπο αυτό θα καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο οι ανάγκες της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν στα 1,576 δισ. ευρώ ενώ με βάση το δυσμενές σενάριο στα 4,6 δισ. ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank».

H Εθνική Tράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση νέων κοινών μετοχών ύψους 1,6 δισ. ευρώ, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των stress tests.

Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ υπερκαλύπτονται:

  • Με τη δημόσια προσφορά στους πιστωτές / ομολογιούχους της, που μπορεί να αποφέρει κεφαλαιακό όφελος έως 800 εκατ. ευρώ.
  • Με την υποχρεωτική μετατροπή στοιχείων του παθητικού της, με κατ’ ελάχιστο επίδραση 200 εκατ. ευρώ.
  • Με την κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ, που υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ, με τη χρήση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) 375 εκατ. ευρώ και κοινών μετοχών 125 εκατ. ευρώ.
  • Με την πώληση του 100% της Finansbank, η οποία έχει λογιστική αξία 3,4 δισ. ευρώ. Εάν το τίμημα ανέλθει στα μέσα επίπεδα των deals που γίνονται στην τουρκική αγορά τους τελευταίους μήνες, η ΕΤΕ μπορεί να λάβει ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Τέλος οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ, θα μετατραπούν σε κοινές, στο πλαίσιο της διαδικασίας του bail in που ενεργοποιείται λόγω της λήψης κρατικής βοήθειας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here