Ρέγκλινγκ: Η ελληνική οικονομία επιδεινώθηκε από το τέλος του 2014 και μετά

0
3

 

Την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από το τέλος του 2014 και μετά, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Kλάους Ρέγκλινγκ, με την ευκαιρία της ετήσιας συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο και την ετήσια έκθεση του Ταμείου για το 2014.

Σε δήλωσή του, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣ, ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το 2014 ήταν η χρονιά που η ευρωζώνη, στο σύνολό της, εξήλθε από την κρίση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες».

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία, όπως είπε, βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής το Μάιο του 2014, ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία είχαν κάνει το ίδιο ήδη από την προηγούμενη χρονιά.

Σχετικά με την Ισπανία, ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η χώρα άρχισε να αποπληρώνει στον ΕΜΣ ένα τμήμα του δανείου που έλαβε για βοήθεια. Όπως είπε, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βελτιώνεται, το ίδιο και η βιωσιμότητα του χρέους της και αυτό είναι «ένα ακόμα σημάδι ότι το πρόγραμμα λειτούργησε σωστά».

Όσον αφορά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι «πολύ θετικό» το γεγονός ότι ξεκίνησαν να αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει από το ΔΝΤ.

Ωστόσο, όσον αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ΕΜΣ τόνισε ότι η χώρα εμπίπτει σε διαφορετική κατηγορία και δήλωσε τα εξής: «Είδαμε ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα του 2014, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώθηκε, υπήρξε ανάκαμψη της οικονομίας και η χώρα κατάφερε να εκδώσει και ομόλογα για πρώτη φορά (εν μέσω προγράμματος προσαρμογής).

Όμως από το τέλος του 2014 και μετά η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here