Ρέντσι: Υπάρχουν χώρες της ευρωζώνης που πιέζουν για Grexit

0
3

Υπάρχουν χώρες εντός ευρωζώνης που πιέζουν για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, σε μια παραδοχή πως εταίροι της Ελλάδας επιθυμούν Grexit.

«Οι Έλληνες και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζουν […] πως υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη, ειδικά σε ορισμένες χώρες, να χρησιμοποιηθεί αυτό το ‘παράθυρο’ που ανοίγει ως ευκαιρία για να ρυθμιστούν οι διαφορές με την Ελλάδα και να λήξει μια και καλή το ζήτημα παρουσίας της Ελλάδας στην ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέντσι, μιλώντας στην ιταλική Γερουσία πριν τις κρίσιμες επαφές της Τετάρτης.

Ο ιταλός ηγέτης άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως οι εταίροι που επιθυμούν Grexit δεν είναι μόνο δυτικοευρωπαϊκά μέλη της Ε.Ε. αλλά και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν αναφέρεται μόνο σε ιστορικά μέλη της Ε.Ε., αλλά και «σε αυτές τις χώρες που εντάχθηκαν αργότερα, στο δεύτερο κύμα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε βέβαια πως «ένα μεγάλο μέρος των θεσμικών και πολιτικών ηγετών» της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να «κάνουν το παν για να βοηθήσουν» τη χώρα μας. Επισήμανε ωστόσο πως και η Αθήνα από την πλευρά της πρέπει να κάνει την «ανταποδοτική προσπάθεια» και να δεσμευθεί την υλοποίηση σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Να σημειωθεί  τέλος, ότι ο κ. Ρέντσι τόνισε πως η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές λήγει στα τέλη Ιουνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here