Ρέντσι σε Ευρωπαίους ηγέτες: «Δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι»

0
9

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο  πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κατά των ομολόγων του  για την ανικανότητά τους να συμφωνήσουν σε σχέδιο το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα και στην Ιταλία να ανακατανείμουν 40.000 μετανάστες σε άλλες χώρες.

«Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό 40.000, δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι. Αν αυτή είναι η γνώμη σας για το το σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε το χρόνο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι οι διαφωνίες επικεντρώνονταν στο αν το σχέδιο θα ήταν σε εθελοντική βάση για κάθε χώρα ή υποχρεωτικό, όπως είχε προτείνει αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μερικές χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν εγγυήσεις ότι το σύστημα θα είναι προσωρινό και σε εθελοντική βάση.

«Δεν έχουμε συμφωνήσει σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες, αλλά (…) αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να μη κάνουμε τίποτα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, προσθέτοντας  ότι «αλληλεγγύη χωρίς θυσία είναι καθαρή υποκρισία».

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο της Συνόδου, τα κριτήρια για την ανακατανομή των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι τέλος Ιουλίου και θα λαμβάνουν υπ’ όψιν την οικονομία και τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Η ΕΕ θα δεσμευτεί επίσης για την επανεγκατάσταση 20.000 μεταναστών άμεσα από χώρες όπως τη Συρία,το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τους μηχανισμούς επαναπάτρισης μεταναστών που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here