Ρέντσι σε Μέρκελ-Ολάντ: Η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει μετά το Brexit

0
2

 

  Η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit, διεμήνυσε ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου στο αεροπλανοφόρο «Garibaldi», στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε, έχοντας στο πλευρό του την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Νωρίτερα, φόρο τιμής στον «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι απέτισαν οι τρεις ηγέτες με συμβολική επίσκεψη στον τάφο του πριν προσέλθουν σε συνομιλίες.

«Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, λίγο προτού παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο πρόεδρο, με επίκεντρο τα ευρωπαϊκά βήματα μετά την ψήφο-σοκ του Brexit.

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη, ανεργία των νέων και προσφυγικό.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση των τριών ηγετών στη Μεσόγειο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα και η οποία συγκλήθηκε στον απόηχο του Brexit.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών του του δείπνου εργασίας.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, η καγκελάριος είπε ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών «ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν στις χώρες στις οποίες διαμένουν».

Τέλος, εξήρε τις μεταρρυθμίσεις Ρέντσι στην Ιταλία, λέγοντας ότι αποτελούν «ακρογωνιαίους λίθους για ένα βιώσιμο μέλλον».

Πριν τις συνομιλίες οι Ρέντσι, Μέρκελ και Ολάντ απέτισαν φόρο τιμής στον «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι με συμβολική επίσκεψη στον τάφο του στο μικρό ιταλικό νησί Βεντοτένε, απέναντι από τη Νάπολη.

Η συνάντηση χαρακτηρίζεται από τις τρεις ηγεσίες ως ένα από τα πολλά στάδια στην εν εξελίξει διαδικασία «επανεξέτασης» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά το σοκ της βρετανικής ψήφου για έξοδο. Ακόμη και η διαδικασία του Brexit ωστόσο φαίνεται ότι καθυστερεί -και ακόμη περισσότερο αναμένεται να τραβήξει αυτή η αναζήτηση κατεύθυνσης της υπόλοιπης ΕΕ.

Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία της Ιταλίας και ο Ιταλός πρωθυπουργός θέλει να δείξει πως η Ρώμη καλείται, ειδικά μετά την απόφαση του Λονδίνου για αποχώρηση, να ενισχύσει το ρόλο που έχει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο -αλλά και την επιδίωξη μεγαλύτερης «ευελιξίας» στο οικονομικό πεδίο, με πιο επείγον, λόγω της συγκυρίας, το τραπεζικό τοπίο.

Στο μεταξύ για την Άνγκελα Μέρκελ ανοίγει μία εβδομάδα συναντήσεων με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες και, κυρίως, από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανατολικά του Βερολίνου, έχουν ενισχυθεί οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις και η γερμανική ηγεσία θέλει να αποφύγει κάθε τι που θα κατέληγε να ενισχύσει τέτοιες φυγόκεντρες τάσεις.

Το Βερολίνο επιμένει σε «καλύτερη, όχι περισσότερη Ευρώπη» σε αυτήν τη χρονική στιγμή, αποφεύγοντας κινήσεις που θα έμοιαζαν απότομες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here