Ρέντσι – Γιούνκερ συμφωνούν: Η Ευρώπη ήπειρος των ψυχών και όχι των αριθμών

0
9

 

Με ευρεία ταύτιση απόψεων ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι.

«Πιστεύουμε στην κοινωνική και πολιτική Ευρώπη, μια Ευρώπη που να διαθέτει και ψυχή», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «η Ιταλία θα κάνει ό,τι της είναι δυνατόν για να ξαναγίνει η Ευρώπη μια πραγματική ήπειρος των ψυχών και όχι μια οικονομική αγορά».

Ο Ματτέο Ρέντσι τόνισε ότι συμμερίζεται τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την ατζέντα για την μετανάστευση, υπενθυμίζοντας ότι «η Ρώμη ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της για τα hotspots, ενώ άλλες χώρες δεν έπραξαν το ίδιο σε ό,τι αφορά την υποχρέωση μετεγκατάστασης και επαναπατρισμού».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θέλησε και πάλι να αναφέρει ότι «η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως μονόδρομος, μόνο όταν πρέπει να εκταμιεύονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να αγνοείται για το μεταναστευτικό».

Σε σχέση με την οικονομία, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «η κυβέρνησή του συμμερίζεται την γραμμή της Κομισιόν για την ευελιξία» και στάθηκε σε δυο σημεία που θεωρεί ουσιαστικές καινοτομίες: το κείμενο της Επιτροπής Γιούνκερ του Ιανουαρίου 2015 για την ευελιξία, και τα 315 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ των επενδύσεων.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στους δημοσιογράφους προσέθεσε ότι «υπήρξε ευρεία ταύτιση απόψεων, με περισσότερα σημεία συμφωνίας απ΄ ό,τι μερικής διαφωνίας.  Η σύμπτωση απόψεων αφορά και το προσφυγικό. Η Ιταλία, με την στάση της, μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες».

«Εγώ δεν παραιτούμαι της προσπάθειας. Οι αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων πρέπει να βρουν εφαρμογή», υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τον οποίο «και στο οικονομικό πεδίο οι απόψεις της Ρώμης και τις Κομισιόν δεν απέχουν ιδιαίτερα».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here