Η εισαγγελία διερευνά ποιοί έβγαλαν έξω τα χρήματά τους πριν τα capital controls

0
11

 

Πληροφορίες για τυχόν αγορές επενδυτικών προϊόντων στο εξωτερικό, την περίοδο που προηγήθηκε της επιβολής των capital controls ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς, με επιστολή τους προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Ανάλογα στοιχεία είχαν ζητηθεί και στις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου και συγκεκριμένα είχαν ζητηθεί στοιχεία για πελάτες των χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίοι είχαν προβεί σε συναλλαγές από το διάστημα 1ης Ιουνίου έως και 30 Ιουνίου 2015, λίγο πριν επιβληθούν οι περιορισμοί στη διακίνηση των κεφαλαίων.

Με νέα επιστολή τους προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες ζητούν περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις για τυχόν λογαριασμούς πελατών τους που συνολικά ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ σε αγοραπωλησίες μετοχών, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων επενδυτικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες εστιάζουν στο κατά πόσο τα ποσά που επενδύθηκαν στο εξωτερικό έχουν δηλωθεί και δεν αποτελούν «μαύρο» χρήμα. Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο υψηλόβαθμο χρηματιστηριακό στέλεχος είναι κοινό μυστικό ότι από την αρχή της κρίσης μεγάλοι επενδυτές έστειλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό μέσα και από τμήματα private banking τραπεζών, αγοράζοντας κυρίως αμοιβαία κεφάλαια του ιδίου ομίλου σε άλλη χώρα.

Στη συνέχεια άλλαζαν «θεματοφύλακα» βγάζοντας έτσι χρήματα στο εξωτερικό χωρίς οι συναλλαγές να περνούν από το τραπεζικό σύστημα και να αποτυπώνονται στο σύστημα εκροών της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here