Ριάντ: Αρχίζουν την Τετάρτη οι συζητήσεις οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης

0
10
Demonstrators hold Kurdish and Syrian opposition flags during a protest against Syria's President Bashar al-Assad in Kubani, near Aleppo, August 10, 2012. REUTERS/Shaam News Network/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

 

Αρχίζει την Τετάρτη στο Ριάντ η σύνοδος περίπου εκατό εκπρόσωπων πολιτικών και ένοπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων ριζοσπαστών ισλαμιστών. Η συνάντηση αποσκοπεί στην ενοποίηση της στάσης των οργανώσεων ενόψει των ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα μέλη της πολυδιασπασμένης αντιπολίτευσης προσπαθούν να σφυρηλατήσουν μια κοινή στάση ενόψει των διαπραγματεύσεων του Ριάντ. Πάντως η απουσία εκπροσώπησης στη συνάντηση των πιο γνωστών πολιτικών ακτιβιστών και της πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG)», καταδεικνύει ότι απέχει πολύ ακόμα η ενότητα απέναντι στον Άσαντ

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, που φιλοξενεί τη συνάντηση, ελπίζει να εξασφαλίσει απτά αποτελέσματα από την πιο φιλόδοξη απόπειρα μετά την έναρξη του πολέμου το 2011, με στόχο να βρεθεί μια συμφωνηθείσα πλατφόρμα ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών, που σχεδιάζουν να πραγματοποιηθούν σε διεθνές επίπεδο στις 18 Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση σχεδιάζεται να διαρκέσει δύο ημέρες και θα επικεντρωθεί στους άξονες όσον αφορά στη διευθέτηση της σύγκρουσης, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης θα τεθεί σε συζήτηση το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός. Ένα τελικό ανακοινωθέν θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Ο αρχικός κατάλογος των 65 προσκεκλημένων στις συζητήσεις έχει μεγαλώσει αρκετά, αλλά επικριτές της πρωτοβουλίας τονίζουν ότι εξακολουθεί να είναι ελλιπής και έχει σημαντικούς αποκλεισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here