Ρήγμα στις σχέσεις κυβέρνησης με ΔΝΤ

0
3

 

Μεγάλη κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ έχουν προκαλέσει οι «εκρηκτικοί» διάλογοι του  Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου,  τους οποίους αποκάλυψε το WikiLeaks.

Ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στη διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία επισημαίνει ότι «η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, εκτιμώντας ότι τόσο η αξιοπιστία όσο και η εμπιστοσύνη κλονίζονται μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks».

Ταυτόχρονα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε να απαντήσει το Ταμείο στο ερώτημα αν επιδιώκει το «στρίμωγμα» της χώρας έως τα όρια της χρεοκοπίας, ώστε να εξαναγκαστεί να πάρει όλα τα σκληρά μέτρα που απαιτεί η εκπρόσωπός τους στην τρόικα.  Ωστόσο, η απάντηση ήταν στην πραγματικότητα «μη διάψευση» -γεγονός που ανέβασε ακόμη περισσότερο την ένταση.

 

 

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές σε εσωτερικές συζητήσεις. Έχουμε δηλώσει σαφώς ποια είναι η άποψή μας για το τι απαιτείται για μια βιώσιμη λύση στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μια λύση που θα βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης που θα υποστηρίζεται από ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων και μια ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε ρεαλιστικές υποθέσεις. Όπως έχουμε πει, υπάρχει μια σχέση ανάμεσα σε αυτό που είναι βιώσιμο αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και το ποσό της ελάφρυνσης χρέους που απαιτείται», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ, κύκλοι της κυβέρνησης τόνιζαν πως «μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here