Ρωμανιάς: Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού δεν διασφαλίζεται με ευκαιριακά μέτρα

0
6

 

Για τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές σε άμεση διασύνδεση με το ασφαλιστικό σύστημα μετά τις εξελίξεις στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, μίλησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι η οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος «δεν εξασφαλίζεται με παρόμοια, εντελώς ευκαιριακά και περιπτωσιακά μέτρα, χρειάζεται μια συμβατή πολιτική, ένα πακέτο μέτρων συμβατών μεταξύ τους που να μπορεί να ανατρέψει τις δυσάρεστες εξελίξεις που ακολουθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εδώ και αρκετά χρόνια».

Επισήμανε επίσης ότι «Η συζήτηση με τους θεσμούς έχει πολύ δυσάρεστες, αν όχι οδυνηρές, πλευρές».

Σε ό,τι αφορά στο εφάπαξ ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο δείκτης βιωσιμότητας για το σύνολο των 37 οργανισμών που το καταβάλλουν «είναι ανεφάρμοστος στην πράξη, αλλά εάν εφαρμοζόταν θα οδηγούσε σε μια μεγάλη μείωση, ανάλογα με το ταμείο, της τάξης από 35% έως και 80%».

«Αυτός ο δείκτης βιωσιμότητας είναι καταστρεπτικός και δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Εμείς είπαμε, ότι αυτόν τον δείκτη θα τον καταργήσουμε. ‘Ηδη έχουμε προχωρήσει στη σύνταξη της σχετικής τροπολογίας, που θα καταθέσουμε εντός των ημερών στη Βουλή. Εύχομαι και ελπίζω οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο να μη δημιουργήσουν ανάχωμα και εμπλοκή στη διαδικασία αυτή», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε δε ότι το συγκεκριμένο θέμα με τον δείκτη βιωσιμότητας δεν έχει συζητηθεί με τους θεσμούς. «Όλα πάνε καλά, κάναμε σχετικές αναλογιστικές προσεγγίσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν καταθέσαμε την τροπολογία επειδή δε θέλαμε να βαρύνουμε το κλίμα εν μέσω των διαπραγματεύσεων», συνέχισε και είπε ακόμη: «Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε και εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει εμπλοκή».

Για τα όρια ηλικίας ο κ. Ρωμανιάς υπογράμμισε ότι διαμορφώνεται μια κατάσταση κατάργησης προώρων συνταξιοδοτήσεων. «Έχουμε διασφαλίσει ότι θα σεβαστούν τα θεμελιωμένα δικαιώματα, κυρίως των μητέρων με ανήλικα παιδιά και των υπαγόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά», ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here