Ρωσία – ΗΠΑ: Συμφωνία για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία

0
2

 

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρήκαν «κοινό έδαφος» όσον αφορά το ποιες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης θα πρέπει να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μετά τις συναντήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ.

Ο Κέρι σημείωσε παράλληλα πως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πως έπειτα από τις συνομιλίες του με τον αμερικανό ομόλογο του, η συνάντηση σε επίπεδο μεγάλων δυνάμεων για την Συρία, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή, θα γίνει.

Η σύγκληση της συνόδου του νέου γύρου διαπραγματεύσεων είχε αφεθεί μετέωρη, μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας του ρωσικού ΥΠΕΞ, που επισήμανε την ανάγκη εκπλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων πριν από τη σύγκληση της συνόδου.

Επιπρόσθετα ο ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Ρωσία επιθυμεί τον σχηματισμό μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας – που αποφασίστηκε στις συνομιλίες της Βιέννης και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις. Τόνισε ακόμη πως οι συζητήσεις στο Ριάντ που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσαν ένα βήμα για το σχηματισμό μιας αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν να προσκομίσουν στην Μόσχα αποδεικτικά στοιχεία, που θα στοιχειοθετούσαν οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας στη Συρία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ καταγγέλλει ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σκοτώνουν άμαχους στη Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here