Ο Ρουπακιώτης «πατρονάρει» τον Βουτσά της εποχής μας

3
56

Ίσως τίποτα δε συμβόλισε περισσότερο τη φαυλότητα και κακοδαιμονία του νεοελληνικού κράτους από τη φράση του Κώστα Βουτσά «φτάνει να τρουπώσω», στην κλασσική κινηματογραφική κωμωδία, πριν από σχεδόν μισόν αιώνα.
Το όνειρο και ο στόχος των περισσότερων νεοελλήνων ήταν να «τρουπώσουν» στο Δημόσιο. Έτσι τους έμαθε η πολιτική τάξη, έτσι πορεύτηκαν.

— «Έστω με μιά τρίμηνη ή εξάμηνη σύμβαση», βρε αδερφέ.
— «Φτάνει να τρουπώσεις και έχει ο Θεός».

Τι έχει ο Θεός;
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη
και ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόλυσης, όταν λήξει η σύμβαση. Και μετά, με έναν δικηγόρο -τζιμάνι, διαρκείς αναβολές στην εκδίκαση της ουσιαστικής υπόθεσης -αναβολές που μπορούν να φτάσουν και τα 5 -6 χρόνια.

Όταν έρθει η ώρα δε, η υπεράσπιση αναφωνεί «Κύριοι δικαστές δουλεύει στην υπηρεσία 5 ή 6 χρόνια, συνεπώς εξυπηρετεί μόνιμες ανάγκες, πώς είναι δυνατό να απολυθεί»;

Τόσο απλή είναι η «φάμπρικα» που έχουν στήσει, εδώ και δεκαετίες, υπουργοί, βουλευτές, διοικητές Οργανισμών, δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

Έτσι, δημιουργήθηκαν οι πολίτες -πελάτες, που κρατούνται πολιτικοί όμηροι -και εκείνοι, με τη σειρά τους κρατούν όμηρο το δημόσιο.

Παρακολουθώντας την «ιερή οργή», που κατέλαβε τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, για το θέμα αυτό, προσπάθησα να καταλάβω το εξής απλό: ο νομομαθής υπουργός κόπτεται για το συμφέρον των συμβασιούχων (και του ιδιωτικού τομέα, σημειώνω) ή απλώς θέλει να παραμείνει το ίδιο ακριβώς καθεστώς;

Αν ισχύει το πρώτο, προφανώς έχει δίκιο και πρέπει να βρεθεί ο προσφορότερος τρόπος επίλυσης του προβλήματος.

Είναι, πράγματι, απαράδεκτο να προωθεί τέτοιο σχέδιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χωρίς να έχει ενημερώσει καν τον αρμόδιο επί της Δικαιοσύνης υπουργό.

Αν, όμως, πρόκειται για το δεύτερο ανακύπτουν σειρά ερωτημάτων. Με πρώτο το αν ο Αντώνης Ρουπακιώτης ενεργεί ως θεράπων της Δικαιοσύνης ή ως δικηγόρος -εργατολόγος, που επί δεκαετίες υπεράσπιζε συμβασιούχους (και θησαύριζε από αυτούς).

Το ερώτημα είναι βασανιστικό δεδομένου ότι ένας άνθρωπος του επιπέδου του Ρουπακιώτη αποκλείεται να μην καταλαβαίνει ότι ο συμβασιούχος που «τρούπωσε» ως ρουσφέτι στο Δημόσιο, για λίγους μήνες, δεν μπορεί να καταλαμβάνει ετσιθελικά τη θέση χιλιάδων επιτυγχόντων του ΑΣΕΠ, που παραμένουν άνεργοι ενώ διαθέτουν όλα τα αναγκαία προσόντα…

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πραγματικά πολλοί δεν ξέρετε τι σας γίνεται!Από δημοσιογράφους μέχρι πολιτικούς!Από το 1ο Μνημόνιο κι έπειτα οι πολιτικοί μας έβγαζαν μέτρα του στυλ «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», μέσα σε όλα!Το ίδιο γίνεται κι εδώ!

  Τώρα κάποιοι μιλάτε και κράζετε τους ΟΛΟΥΣ τους συμβασιούχους χωρίς να έχετε ιδέα το τι γίνεται!ΝΑΙ…….έμπαιναν κάποιοι με ρουσφέτι!ΝΑΙ….δεν άξιζαν κάποιοι να μπουν!ΑΛΛΑ δεν μπορείτε να βάζετε τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι!Υπήρχαν και υπάρχουν συμβασιούχοι στο δημόσιο που δούλευαν και δουλεύουν με μπλοκάκι (ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ)!Δηλαδή σαν ελεύθεροι επαγγελματίες!Αυτό τι σημαίνει…….12 μισθούς των 600€-700€, ΧΩΡΙΣ ΔΩΡΑ και ταυτόχρονα να πληρώνουν κάθε χρόνο τα έξτρα χαράτσια για τους ελεύθερους επαγγελματίες π.χ. 500€ τέλος επιτηδεύματος!Με λίγα λόγια εξισώνουν τον π.χ. ιδιοκτήτη καφετέριας με τον άλλον που βγάζει έναν βασικό μισθό!Η’ μήπως να μιλήσουμε για συμβασιούχους μέσω ΙΚΑ που δούλευαν ΜΟΝΟ για 8 μήνες κι έπειτα τους ανακύκλωναν;Και όλα αυτά για να μην βγάζουν μόνιμες θέσεις εκεί που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ!Απλά ψάξτε και δείτε σε ποιους τομείς έχουμε υπεράριθμους υπαλλήλους και σε ποιους όχι!

  Για τα δικαστήρια που λέτε κ.α.!Πραγματικά είστε άσχετοι!Για να πεις ότι κερδίζεις έστω και προσωρινά μέτρα (δεν μιλάω καν για ασφαλιστικά) πρέπει να έχεις φοβερό δικηγόρο,να πέσεις σε δικαστή που θα το ψάξει παραπάνω το θέμα και φυσικά να έχεις τρελή βάση για να υποστηρίξεις αυτά που λες!Δηλαδή να αποδείξεις ότι δουλεύεις πολλά χρόνια σερί κ.α.!Άρα μην μιλάτε για 3-6 μήνες!Για αναβολές…..ναι και μετά ξυπνήσατε!ΑΝ….και το τονίζω το ΑΝ καταφέρεις και συνολικά πάρεις 1 χρόνο θεωρείσαι και τυχερός!Όμως στα ασφαλιστικά ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ κερδίζουν,και αν είστε σίγουροι ότι κι αν κερδίσουν δεν πρόκειται να δουλεύουν σερί για 5-6 χρόνια!

  Όσον αφορά το «δίκαιο» του ΑΣΕΠ…! Επειδή κάποιος έγραψε σε θεωρητικές εξετάσεις καλύτερα από κάποιον άλλο δεν σημαίνει ότι αυτόματα είναι καλύτερος στην δουλειά του!Απλά εντελώς άκυρο το παράδειγμα «αξιοκρατίας»!Απλά πρέπει να κάνεις «φροντιστήριο» (άκουσον άκουσον!), δίνοντας γύρω στα 3-5000€, να μάθεις αυτά που πρέπει απλά για να περάσεις τις εξετάσεις κι έπειτα όλα καλά!Επίσης ο ΑΣΕΠ μπαίνει και σε δουλειές που δεν θέλουν εξετάσεις!Απλά να σας πω ότι τα κριτήρια ΜΟΝΟ αξιοκρατικά ΔΕΝ είναι και για όσους ξέρουν καταλαβαίνουν τι εννοώ!

  Άρα πριν δημοσιεύετε ένα άρθρο ψαχτείτε λίγο και μην γράφετε ότι να’ναι!Όπως παλιότερα που κάποιοι μίλαγαν για πάνω από 1000000 δημοσίους υπαλλήλους, και μετά την απογραφή τους είναι λιγότεροι από 700000 οι μόνιμοι ΜΑΖΙ με τους συμβασιούχους!!!Το πρόβλημα λειτουργίας όμως του δημοσίου έχει άλλου τον «πυρήνα» του!!!!

 2. Oi συμβασιουχοι αυτου του ειδους που λετε ειναι στη συντριτπτικη τους πλειοψηφεια ανειδικευτεοι προσωπικο καθαριοητας σε δημους κτλπ υπαλληλοι «διοικητικου»» ΔΕ χωρις πτυχιο κτλπ. Ελαχιστοι ειναι εξειδικευμενοι οπως πχ μερικες παιδαγωγοι σε παιδικους σταθμους. Οι επιτυχοντες στους διαγωνισμους του ασεπ ειναι με πτυχια για θεσεις ΠΕ και ΤΕ για αυτο και δε μπορουν να απορροφηθουν γρηγορα γιατι ειδικα στους οτα (οπου ειναι και η συντριπτικη πλειοψηφια των συμβασιουχων) δεν υπαρχει αναγκη για τετοιο προσωπικο. Οι συμβασιουχοι αυτοι λοιπον δε κλεβουν τις θεσεις επιτυχοντων των γραπτων διαγωνισμων του ασεπ. Οσο για τον ρουπακιωτη ισως ισχυει αυτο που λετε οτι για χρονια εβγαζε το ψωμακι του με ασφαλιστικα συμβασιουχων αλλα αυτο το νομοσχεδιο στοχευτε στον ιδιωτικο τομεα πρωτιστως και περιελαμβανε και αλλα πολλα ζητηματα που φυσικα θαφτηκαν και δε δωθηκε δημοσιοτητα. Ηταν ενα εκτρωμα οπως ευστοχα το χαρακτηρισε ο ρουπακιωτης. Και οσο για τους συμβασιουχους που εχουν κερδισει ασφαλιστικα ειναι πλεον ελαχιστοι ουτε 6 χιλιαδες συνολικα σε δημοσιο και οτα και δεν εχουν τη παραμικρη πιθανοτητα μονιμοποιησης ειδικα οσοι ειχαν τη πρωτ η συμβαση τους μετα το 2001 συμφωνα με τ περσινι αποφαση της ολομελειας του αρειου παγου. Και πραγματικα εκτος του οτι τα δικαστηρια τα τελευταια χρονια απορριπτουν μαζικα τα ασφαλιστικα και τις προσωρινες ακομα και αυτοι που τα εχουν κερδισει απλα παραμενουν λιγο παραπανω στις θεσεις τους μεχρι την αναποφευκτη απολυση τους τελικα. Το νομοσχεδιο δεν ειχε στοχο αυτους. Ειχε στοχο τον ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομεα και ειχε στοχο και τους μελλοντικους απολυμενους δημοσιους υπαλληλους 15000 αν δε κανω λαθος μεχρι του χρονου, ωστε να μη μπορουν να καταφυγουν στα δικαστηρια.

 3. Τώρα, πως η φράση «φτάνει να τρουπώσω», που ειπώθηκε από τον Βουτσά όταν προσπαθούσε να πιάσει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, αποδεικνύει την «φαυλότητα και την κακοδαιμονία του νεοελληνικού κράτους», μόνο στο μυαλό κάποιου άσχετου μπορεί γίνεται. Κι αν από την αρχή, κάποιος, έχει λάθος συλλογισμό, έχει λάθος και σε όσα ακολουθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here