Ρωσία: Βούτηξαν τα Θεοφάνεια στα παγωμένα νερά με μείον 8 βαθμούς (ΕΙΚΟΝΕΣ)

0
47

 

Ξυπόλυτοι, φορώντας μόνο ένα μαγιό και κρατώντας μια πετσέτα, χιλιάδες Ρώσοι πήδηξαν την Τρίτη σε παγωμένα ποτάμια και λίμνες, αψηφώντας το χιόνι και το κρύο, για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια.

«Πιστεύουμε ότι τα ύδατα αυτά είναι πραγματικά καθαγιασμένα», είπε ένας 48χρονος επιχειρηματίας, ο Αντρέι, σκουπίζοντας την πλάτη του αφού βούτηξε σε μια τρύπα που είχε ανοίξει στον πάγο μιας λίμνης, κοντά στη Μόσχα. «Ακόμη και μερικές σταγόνες μας εξαγνίζουν και διώχνουν μακριά κάθε κακή σκέψη», πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με τη ρωσική παράδοση, οι πιστοί πρέπει να βουτήξουν στα κρύα νερά τρεις φορές, στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

«Αισθάνομαι σε φόρμα. Και δεν κρυώνω!» διαβεβαίωσε ένας 31χρονος δημόσιος υπάλληλος. Η θερμοκρασία την Τρίτη στη Μόσχα είχε πέσει στους -8 βαθμούς.

Πολλοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά συμμετέχουν στο «τελετουργικό» που ξεκινά από τα μεσάνυχτα της 18ης προς 19η Ιανουαρίου και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Το κάνω από παιδί. Είναι κάτι σαν δεσμός μεταξύ εμού και των προγόνων μου», δήλωσε ο 18χρονος Ιβάν περπατώντας αργά στο χιόνι, με γυμνά πόδια, κρατώντας τα παπούτσια του στο χέρι.

Περίπου 90.000 άνθρωποι, Μοσχοβίτες αλλά και αρκετοί τολμηροί τουρίστες, βούτηξαν στα παγωμένα νερά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. «Στο παρελθόν, κάποιες φορές μεθυσμένοι άνθρωποι βούταγαν κυριολεκτικά στα νερά, όμως σήμερα οι άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι αλλά για μια ιερή τελετή για την οποία πρέπει να προετοιμάζονται πνευματικά», υπογράμμισε ο υπουργός Βλαντίμιρ Πουτσκόφ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στη γειτονική Ουκρανία, πολλοί ήταν αυτοί που γιόρτασαν τα Θεοφάνεια με τον ίδιο τρόπο, αν και σε κάποιες περιπτώσεις το θρησκευτικό μέρος της τελετής είχε μπει σε δεύτερο πλάνο. Στο Κίεβο, εκατοντάδες κάτοικοι πήγαν το πρωί στις όχθες του ποταμού Δνείπερου.

Σε ένα νησάκι, στη μέση του ποταμού, καμιά εκατοστή νέοι γδύθηκαν και βούτηξαν, ο ένας μετά τον άλλο, σε μια τρύπα στον πάγο. «Το λατρεύω και, όχι, δεν κάνει κρύο!. Ήταν η πρώτη φορά που το έκανα και το συνιστώ σε όλον τον κόσμο», δήλωσε με ενθουσιασμό μια 20χρονη κοπέλα μετά το «μπάνιο» της στα παγωμένα νερά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here