Ρωσία: Καταζητείται ύποπτος για τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ

0
9

 

Ένας Ρώσος καταγόμενος από την Τσετσενία φέρεται από τις ρωσικές αρχές ως ένας από τους ανθρώπους που σχεδίασαν τη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ και η εισαγγελία πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του αλλά και σε βάρος άλλων προσώπων.

«Ο Ρουσλάν Μουχουντίνοφ είναι ένας από τους οργανωτές αυτού του εγκλήματος» και σε βάρος του έχει εκδοθεί από τον Νοέμβριο φέτος διεθνές σήμα ότι καταζητείται, αναφέρει η Επιτροπή Ερευνών σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή αυτή, πρόκειται να ξεκινήσει μια έρευνα σε βάρος του Μουχουντίνοφ και άλλων προσώπων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη.

Η αντιπολιτευόμενη οργάνωση «Ανοιχτή Ρωσία» υποστηρίζει ότι ο Μουχουντίνοφ υπηρέτησε σε μια ταξιαρχία των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας, που αποτελείται από στρατιώτες πιστούς στον φιλορώσο τσετσένο πρόεδρο Ραμζάν Καντίροφ.

Ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε με τέσσερις σφαίρες στην πλάτη ενώ βάδιζε σε μια γέφυρα, σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο, στις 27 Φεβρουαρίου. Πέντε ύποπτοι, καταγόμενοι κυρίως από την Τσετσενία και την Ινγκουσετία, συνελήφθησαν στα τέλη Μαρτίου και κατηγορούνται για τη δολοφονία. Ο βασικός ύποπτος είναι ο Ζαούρ Νταντάγεφ, πρώην αστυνομικός που είχε υπηρετήσει στην ίδια μονάδα με τον Μουχουντίνοφ.

Οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές εκτιμούν ότι ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε από ισλαμιστές επειδή είχε εκφράσει την υποστήριξή του στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo που πριν από έναν μήνα είχε δεχτεί επίθεση από τζιχαντιστές στο Παρίσι. Η κόρη του Νεμτσόφ ωστόσο είχε ζητήσει —χωρίς να εισακουστεί το αίτημά της— να ανακριθεί ο Καντίροφ και άλλοι υψηλόβαθμοι τσετσένοι αξιωματούχοι για να διαπιστωθεί αν εμπλέκονταν στην υπόθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here