Σαφή μηνύματα Τζακ Λιου σε Eλλάδα για μεταρρυθμίσεις και Βρυξέλλες για το χρέος

0
8
U.S. Treasury Secretary Jack Lew delivers remarks at the Peterson Institute for International Economics in Washington October 7, 2014. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)

 

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, αφενός προς την Ελλάδα και αφετέρου προς το σύνολο της Ευρωζώνης, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου μέσω της κρίσιμης συνάντησης που είχε στο Περού με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κατά τις πληροφορίες, ο Λιου κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το νέο οικονομικό της πρόγραμμα και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο Αμερικανός αξιωματούχος απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς την Ευρωζώνη να συναινέσει στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του πως η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενημερώνοντάς τον παράλληλα για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ευ. Τσακαλώτος είχε κρίσιμη συνάντηση και με τον νυν διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Τόμσεν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει στις 10 Νοεμβρίου ώστε αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση να σπεύσει άμεσα να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ο Eυ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί την Κυριακή με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Ch. Lagarde.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here