Σάκης: «Δεν θα μείνω στάσιμος, επειδή έτσι θέλουν κάποιοι»

0
9

Με την απόφασή του να ερμηνεύσει το «Αξιον Εστί», το κύμα των αντιδράσεων από τις παρυφές της «κουλτούρας» εξελίχθηκε σε τσουνάμι. Τίποτα, όμως, δεν είναι ικανό να σταματήσει την πορεία του Σάκη Ρουβά, που ό,τι είναι σήμερα το οφείλει στον εαυτό του και πάνω απ’ όλα στο κοινό του που εξελίσσεται μαζί του τον ακολουθεί πιστά. Και που όπως λέει, αυτό είναι που θα τον κρίνει ξανά εκ του αποτελέσματος.

Πώς σου φαίνεται που κάθε φορά που τολμάς και κάνεις ένα βήμα εξέλιξης πέφτουν πάνω σου με διάθεση να σε κατασπαράξουν;

Αυτή είναι μια γενίκευση που δεν ισχύει. Εχω πάρα πολλούς φίλους που με αγαπούν, με ακολουθούν και είναι κοντά μου σε κάθε βήμα μου, σε κάθε προσπάθεια εξέλιξής μου. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι οι οποίοι αντιστέκονται σε αυτό για δικούς τους λόγους, τους οποίους δεν μπορούν να υπερβούν. Πιθανώς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ένας άνθρωπος πραγματικά θέλει την αλλαγή, την ανέλιξη μέσα από τις επιλογές του, μέσα από την τέχνη του.

– Τι απαντάς στους επικριτές σου;

Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αναλογιστεί τη ζωή του, να σκεφτεί πολύ καλά ποιος είναι, πού πάει και κυρίως πού θέλει να πάει. Και στην περίπτωση που θέλει να προχωρήσει οφείλει να αναρωτηθεί αν μπορεί να το καταφέρει στάσιμος ή πρέπει να δοκιμαστεί για να εξελιχθεί. Κι εγώ δεν θα μείνω στάσιμος επειδή έτσι θέλουν κάποιοι.

– Εχω την εντύπωση πάντως πως έχεις συνηθίσει να δέχεσαι πυρά.

Σας το έχω ξαναπεί. Εχω δεχτεί τόσα πυρά από την ημέρα που ξεκίνησα που τίποτα πια δεν μου προκαλεί εντύπωση. Η ζωή μου όλη είναι ένας αγώνας. Η μητέρα μου λέει ότι τριών μηνών κόντευα να πεθάνω. Είμαι φτιαγμένος έτσι, να δίνω μια ζωή τον δικό μου αγώνα. Είμαι από τη φύση μου μαχητής. Δεν τίθεται θέμα λοιπόν για το αν και πώς θα ζήσω. Θα ζήσω – και μάλιστα όπως επιλέγω εγώ. Οποιος θέλει να βαράει, ας βαράει.

– Πώς αισθάνεσαι που θα ερμηνεύσεις το «Αξιον Εστί»;

Αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη και τιμή καταρχάς που μου πρότειναν ο Δήμος Νέας Σμύρνης και ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης να λάβω μέρος σε αυτόν τον εορτασμό και με εμπιστεύτηκαν για να δώσω το δικό μου ερμηνευτικό αποτύπωμα στο μυθικό αυτό έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη.

Στέκομαι με δέος και σεβασμό απέναντι στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί τον μέγιστο οικουμενικό δημιουργό και παγκόσμιο σύμβολο του Ελληνισμού. Κάθε φορά που διαβάζω, ακούω, μελετώ το «Αξιον Εστί» η μελωδία του αγγίζει βαθιά την ψυχή μου. Θα το προσεγγίσω με πάθος, σεβασμό και με τη δύναμη των συναισθημάτων που προκαλεί το μεγαλείο του έργου.

– Γνώριζες το συγκεκριμένο έργο του Μίκη με τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη;  Φυσικά! Ποιος δεν έχει τραγουδήσει, από μαθητής ακόμα, αυτά τα τραγούδια στους σχολικούς εορτασμούς;
Παρόλο που δεν τα ακούμε καθημερινά στα ραδιόφωνα, είναι συνδεδεμένα με την Ιστορία μας, με τον λαό μας και θα είναι χαραγμένα μέσα μας για πάντα.

– Εχεις άγχος για το εγχείρημα; Εχω δημιουργικό άγχος και αδημονώ να φτάσει η μέρα.

– Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις λοιπόν; Δεν βάζω όρια στον εαυτό μου.

– Μετανιώνεις για κάποιους σταθμούς της καριέρας σου;

Δεν μετανιώνω υπό την έννοια ότι όλα αυτά που έπραξα στην έως τώρα πορεία μου με δίδαξαν και με οδήγησαν σε αυτό που είμαι σήμερα. Δεν αποκηρύσσω το παρελθόν μου, αλλά δεν μένω προσκολλημένος σε αυτό.

– Η Κάτια σε βοηθά να πάρεις κάποια επαγγελματική απόφαση;

Η Κάτια με στηρίζει σε όλες μου τις αποφάσεις ουσιαστικά. Αυτό μου δίνει μεγάλη δύναμη! Εχω έναν άνθρωπο ο οποίος είναι πάντα δίπλα μου – και μάλιστα ανεξαρτήτως κόστους.

Πηγή: themapeople / Συνέντευξη στη Μαρία Λεμονιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here