Σάκης Ρουβάς: Το δικό μου δαιμόνιο δεν με αφήνει να ησυχάζω

0
17

 

Ο Σάκης Ρουβάς φωτογραφήθηκε στον Εθνικό Κήπο και έδωσε την πρώτη του… πολιτική συνέντευξη στο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής.

Πιο εξομολογητικός από ποτέ, μοιράστηκε -μεταξύ άλλων- τους προβληματισμούς του για την πολιτική ζωή, το πολυνομοσχέδιο, τον Αλέξη Τσίπρα ενώ απάντησε αν θα μπορούσε ο ίδιος να ασχοληθεί με την πολιτική και άλλα πολλά…

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αναμένεται ότι η εφαρμογή των μέτρων θα κοστίσει έναν βασικό μισθό σε κάθε μέση ελληνική οικογένεια. Εσείς υπολογίζετε τις συνέπειες της κρίσης στα οικονομικά σας; Και τι κάνετε;

Τον προγραμματισμό μου, όπως όλοι οι Ελληνες – ο οποίος ανατρέπεται συνεχώς. Θα ήταν υποκρισία να πω ότι η κρίση με επηρεάζει όσο πολλούς συμπατριώτες μας που με το ζόρι τα βγάζουν πέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κι εγώ δεν πρέπει να αποφασίζω καθετί έπειτα από πολλή σκέψη, με στόχο την πιο σωστή διαχείριση. Πάντως, έχει χαθεί ο βηματισμός και σε ψυχολογικό επίπεδο, όλο αυτό είναι βάρβαρο.

Σας θυμώνει;

Προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος και να σκέφτομαι τις λύσεις. Δεν ωφελεί σε τίποτα να επικεντρώνεσαι μόνο στο πρόβλημα· το ζητούμενο είναι να εστιάζεις στο τι μπορεί να γίνει ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

rouvas k2

Βλέπετε φως στο βάθος του τούνελ;

Ακούω διάφορες λογικές φωνές, που προτείνουν λύσεις οι οποίες έχουν φυσικά κάποιο τίμημα. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε όλοι να τις ακούσουμε. Και είναι απολύτως κατανοητό: όταν βρίσκεσαι σε καθεστώς θυμού και πανικού, λειτουργείς με το θυμικό, όχι με τη λογική.

Είναι και θέμα τύχης ή μόνο ταλέντου να πετύχει κανείς;

Δεν πιστεύω στην τύχη. Καθόλου. Η ζωή μας καθορίζεται από το πώς διαχειριζόμαστε όσα μας συμβαίνουν και αντιδρούμε σ’ αυτά -δηλαδή στα γεγονότα- παρά από τα ίδια τα γεγονότα.

Αυτή την ανάγκη αισθάνεστε κι εσείς;

Ναι! Το δικό μου δαιμόνιο δεν με αφήνει να ησυχάζω, δημιουργώ μέσα από μια διαρκή ανησυχία. Θέλω να κατακτώ και να εξερευνώ νέα πεδία, να αναζητώ τα όριά μου. Η ζωή είναι ατέλειωτη! Καθετί που ανακαλύπτει κανείς στη διάρκεια μιας τέτοιας αναζήτησης έρχεται και «κουμπώνει» πάνω του, επηρεάζοντας θετικά από τη δουλειά του μέχρι το πώς είναι ως σύντροφος, ως φίλος και ούτω καθεξής.

 

Το περασμένο καλοκαίρι καταθέσατε την άποψή σας για το δημοψήφισμα σε μια πολυσυζητημένη ανάρτηση στο facebook. Τι σας έκανε να αποφασίσετε να «εκτεθείτε»;

Το γεγονός ότι είμαι υπέρ όσων μας ενώνουν. Στο «μαζί» βρίσκονται οι λύσεις, όχι στο διχασμό. Δεν τοποθετήθηκα υπέρ του «ναι» ή του «όχι» με εκείνη την ανάρτηση, αλλά εναντίον του ίδιου του δημοψηφίσματος. Τη στιγμή που θα έπρεπε να μας δείχνουν έναν κοινό δρόμο, μας οδηγούσαν στην πόλωση. Και αυτό σε συνθήκες κρίσης, όταν η χώρα είναι τόσο ευάλωτη, είναι χαριστική βολή. Με έπνιγε, λοιπόν, όλο αυτό, δεν μπορούσα να σιωπήσω. Ενιωσα την ανάγκη να τοποθετηθώ ως πολίτης.

Οταν εξελέγη πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, πώς το είδατε – αισθητικά και πολιτικά;

Αισθητικά μου άρεσε πολύ. Θα έπρεπε περισσότεροι νέοι άνθρωποι να ασχολούνται με την πολιτική. Και, κυρίως, να πηγαίνουν να ψηφίζουν, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν τόσο μεγάλα ποσοστά αποχής.Δεν γίνεται να μένεις αδιάφορος και αμέτοχος όταν καθορίζεται το μέλλον σου. Πολιτικά, όμως, δεν με ενδιαφέρει τι ηλικία θα έχει ο πολιτικός που διαχειρίζεται τις ζωές μας. Ας είναι και 110 ετών! Μόνο το αποτέλεσμα έχει σημασία.

Και το αποτέλεσμα έως σήμερα πώς το αποτιμάτε;

Κάθε φορά που ψηφίζουμε, είναι σαν να υπογράφουμε ένα συμβόλαιο με τον άνθρωπο που επιλέγουμε να μας κυβερνήσει. Και υπάρχουν τέσσερα σενάρια. Πρώτον: Να εκλεγεί, να υλοποιήσει όλα όσα μας είχε υποσχεθεί και το αποτέλεσμα να είναι -με μετρήσιμα μεγέθη- θετικό. Αυτό, ναι, είναι νίκη! Τότε είναι σαν να έχουμε κερδίσει λαχείο! Δεύτερον: Να μας έχει προτείνει μερικές καλές ιδέες, να τον ψηφίσουμε, να τις εφαρμόσει, αλλά το αποτέλεσμα να μην είναι το προσδοκώμενο. Αυτό δεν είναι ένα καλό σενάριο, αλλά τουλάχιστον αντανακλά μια έντιμη σχέση και ειλικρινή. Ασε που είναι και εποικοδομητικό. Την επόμενη φορά, αυτός ο πολιτικός ξέρεις πως θα έχει μάθει από το λάθος του και θα έχει βελτιωθεί. Τρίτον: Κάποιος σου υπόσχεται κάτι, ανεβαίνει στην εξουσία, δεν το υλοποιεί, αλλάζει ρότα, αλλά, παρά ταύτα, το αποτέλεσμα που φέρνει είναι θετικό. Λαχείο κι αυτό. Χαλάλι του που δεν έκανε όσα είπε. Και τέταρτο και τελευταίο: Ενας πρωθυπουργός εκλέγεται υποσχόμενος κάποια πράγματα, κάνει τα εντελώς αντίθετα και οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Αν δεν τα πίστευε και σε παραμύθιαζε, είναι ψεύτης. Αν είχε υποτιμήσει την κατάσταση και δεν μπόρεσε να αντιδράσει, είναι ανίκανος.

Σε ποιο σενάριο «μπαίνει» ο Αλέξης Τσίπρας; Της ψευτιάς ή της ανικανότητας;

Δεν θα πω της ψευτιάς, γιατί θέλω να είμαι καλοπροαίρετος. Προσπαθεί να διαχειριστεί την αυταπάτη του, όπως είπε. Ξύπνησε από ένα όνειρο και βρέθηκε σε έναν… εφιάλτη. Πιστεύω ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Αλλά δεν ξέρω αν μπορεί. Αυτήν τη στιγμή, τα μετρήσιμα μεγέθη είναι εναντίον του. Το αποτέλεσμα τον έχει διαψεύσει. Μιλάτε για συμμετοχή και ενεργοποίηση των πολιτών.

Εσείς θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Eίμαι τόσο γεμάτος από αυτά που κάνω… Με ρωτάτε αν, λειτουργώντας αλτρουιστικά, θα αποφάσιζα να αφήσω τη δουλειά μου και την οικογένειά μου και να αφοσιωθώ στο δημόσιο συμφέρον; Δεν το αποκλείω. Δεν λέω όχι, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα σε καλέσει η ζωή να κάνεις. Αν έπαιρνα ποτέ μια τέτοια απόφαση, πάντως, δεν θα θα το έκανα λέγοντας «εγώ θα τα καταφέρω καλύτερα από όλους»… Εχει κοντά πόδια το ψέμα. Και το ίδιο συμβαίνει με τη φήμη και την εξουσία, που τόσο σαγηνεύουν τους ανθρώπους, αλλά μπορούν και να τους καταστρέψουν, αν εκείνοι δεν συμπεριφερθούν με εντιμότητα, ήθος και συνέπεια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here