Σάλος από την κατάργηση σημείων στίξης στα γαλλικά

0
36

 

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη για αλλαγές στην ορθογραφία πάνω από 2.000 γαλλικών λέξεων ενώ οι Γάλλοι καλούνται να πουν «adieu» στο accent circonflexe.

Η γαλλική Ακαδημία είχε προτείνει τις αλλαγές το 1990, συμπεριλαμβανομένου του accent circonflexe, ωστόσο ήταν προαιρετικές.

Τώρα οι εκδότες ζητούν να περιληφθούν οι νέες αλλαγές στα σχολικά βιβλία. Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως και οι δύο ορθογραφίες θα θεωρούνται σωστές.

Παρά τη δήλωση αυτή, η είδηση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να υποστηρίζουν πως οι αλλαγές οδηγούν στην αποχαύνωση.

Η οργή φέρεται να ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα στην ιστοσελίδα TF1 (στα γαλλικά) όπου ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στο επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Παρέθετε μάλιστα το δημοσίευμα ένα σημείωμα από το υπουργείο Παιδείας πέρυσι όπου ανέφερε πως οι αλλαγές στην ορθογραφία θα πρέπει να υιοθετηθούν ενώ προσέθετε πως οι εκδότες έχουν αποφασίσει να προσθέσουν τις αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια από τον Σεπτέμβριο.

Οι μαθητέ2ς στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν αν θα χρησιμοποιούν την παλιά ορθογραφία ή τη νέα και οι δάσκαλοι θα πρέπει να αποδέχονται και τους δύο τρόπους γραφής ως σωστούς.

Ορισμένες από τις αλλαγές:
Oignon – ognon
Nénuphar – nénufar
S’entraîner – s’entrainer
Maîtresse – maitresse
Coût – cout
Mille-pattes – millepattes
Porte-monnaie – portemonnaie

Οι προτεινόμενες αλλαγές γίνονται στο πλαίσιο της απλοποίησης της μάθησης της γαλλικής γλώσσας ωστόσο αντιμετωπίζει την μεγάλη αντίδραση του κόσμου.

Οι νέες αλλαγές στην ορθογραφία φαίνεται πως θα επηρεάσουν πάνω από 2.400 λέξεις.

#JeSuisCirconflexe
Έξαλλοι εμφανίστηκαν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην είδηση των αλλαγών και τα hashtags #ReformeOrthographe (ορθογραφική μεταρρύθμιση) και #JeSuisCirconflexe ήταν δύο από τα πιο trend θέματα στο γαλλικό twitter.

Πολλοί χρήστες μοιράστηκαν φωτογραφίες που δείχνουν την δυσαρέσκειά τους με τις αλλαγές και το μεγαλύτερο μέρος του θυμού στρεφόταν κατά της κατάργησης του accent circonflexe.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here