Σάλος για τους μισθούς δημοσιογράφων στην ιταλική Rai

0
7

 

Ερωτήματα αλλά και οργή προκαλεί η δημοσιοποίηση των μισθολογικών στοιχείων ορισμένων διευθυντικών στελεχών και μέρους δημοσιογράφων της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης Rai.

Οι αποδοχές τους αναρτήθηκαν από τον ίδιο τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό στον ιστότοπό του και βάσει των στοιχείων αυτών 94 στελέχη της Rai κερδίζουν, ετησίως, πάνω από 200.000 ευρώ μιικτά.

Για παράδειγμα, ο υπεύθυνος της ειδικής υπηρεσίας διαφημίσεων Αντόνιο Μαράνο κερδίζει 392.000 ευρώ μικτά τον χρόνο, ο υπεύθυνος της διεύθυνσης για τον συντονισμό των προγραμμάτων Τζανκάρλο Λεόνε λαμβάνει 360.000 και ο διευθυντής ειδήσεων του Rai Uno Μάριο Ορφέο αγγίζει τις 320.000 ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rai Κάμπο Νταλλ΄ Όρτο κερδίζει κάθε χρόνο 652.000 ευρώ μεικτά.

Τα ποσά κρίνονται δυσθεώρητα για τον ιταλικό λαό σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ανεργίας, ενώ παράλληλα το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αναφέρθηκε με άκρως επικριτικό τρόπο στα στοιχεία αυτά και ζήτησε να εγκριθεί άμεσα ανώτατο όριο αποδοχών και να ελεγχθεί αν τα υπερπληρωμένα στελέχη παράγουν, όντως, έργο. «Αλλαγή πορείας» ζητούν, παράλληλα, και οι ιταλικές ενώσεις καταναλωτών.

Ο ιταλικός Τύπος, υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι η Rai είναι μία από τις λίγεςευρωπαϊκές δημόσιες τηλεοράσεις που ξεπερνά το 30% σε θεαματικότητα και ότι, παράλληλα, οι αποδοχές της «ελεύθερης αγοράς» στην Ιταλία είναι συχνά υψηλότερες.

Η διεύθυνση της ιταλικής τηλεόρασης από τη μεριά της υπόσχεται μια νέα «επιχείρηση διαφάνεια»: όλα τα νέα συμβόλαια θα πρέπει να εξετάζονται λεπτομερώς και να εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο, ενώ θα εξακριβωθεί και η θέση κάποιων στελεχών που στη φάση αυτή φέρονται να μην έχουν σαφείς αρμοδιότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here