Σάλος στη Βρετανία με την Ελισάβετ να χαιρετά ναζιστικά

0
17

Σεισμό στο παλάτι και αλγεινή εντύπωση στη βρετανική κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση υλικού του 1933, στο οποίο απεικονίζεται η Βασίλισσα Ελισάβετ -μόλις 7 χρονών τότε- να χαιρετά ναζιστικά, με την προτροπή του θείου της και Βασιλιά Εδουάρδου του όγδοου.

Η μαυρόασπρη ταινία είχε γυριστεί στους κήπους του Μπάλμοραλ, ενός βασιλικού πύργου στη Σκωτία, τη χρονιά που ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία και δείχνει τον Εδουάρδο να μαθαίνει  στην Ελισάβετ και την τρίχρονη αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, πώς να αποδίδουν τον ναζιστικό χαιρετισμό.

 

Το υλικό δημοσιεύει η ταμπλόιντ εφημερίδα Sun, που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, με τίτλο «Their Royal Heilness» -ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «Highness», που σημαίνει «Υψηλότης», και τον ναζιστικό χαιρετισμό «Heil Hitler». Στον ιστότοπό της, η Sun έχει αναρτήσει την ταινία, που διαρκεί 17 δευτερόλεπτα.

Το παλάτι χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το δημοσίευμα. «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η ταινία αυτή, που τραβήχτηκε πριν από οκτώ δεκαετίες και φαίνεται πως προέρχεται από το προσωπικό οικογενειακό αρχείο της Αυτής Μεγαλειότητας, αποκτήθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατ’ αυτό τον τρόπο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Απαντώντας ο διευθυντής της Sun Στιγκ Έιμπελ δήλωσε πως το δημοσίευμα «είναι προς το δημόσιο συμφέρον» και πως το οκτασέλιδο ρεπορτάζ  «τοποθετεί το θέμα στο κατάλληλο ιστορικό πλαίσιο».

Ο Εδουάρδος ο όγδοος ήταν αυμπαθών προς τους ναζί και είχε παραιτηθεί  από το θρόνο το 1936, για να παντρευτεί την Ουόλις Σίμσον, μια δύο φορές διαζευγμένη κοσμική Αμερικανίδα. Τον είχε διαδεχθεί στο θρόνο ο νεώτερος αδελφός του, Γεώργιος 6ος, πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here