Σάλος με υπουργό που φέρεται να έβγαλε λεφτά στο εξωτερικό

0
14

Σάλο έχει προκαλέσει η καταγγελία της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» για αναπληρωτή υπουργό που φέρεται να μετέφερε 80 χιλιάδες ευρώ σε τράπεζα του Λουξεμβούργου τον Μάρτιο, καθώς η κυβέρνηση προκαλεί την εφημερίδα να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του, ενώ ο ίδιος την απειλεί με μηνύσεις αν το κάνει.

Η εφημερίδα ¨Μακεδονία», που ανήκει στο ίδιο συγκρότημα, γράφει σήμερα ότι δεσμεύεται από το τραπεζικό απόρρητο, το οποίο απαγορεύει τη δημοσιοποίηση τραπεζικών συναλλαγών προσώπων, υποστηρίζει ότι επικοινώνησε με τον υπουργό ο οποίος διέψευσε πως έκανε μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό τον Μάρτιο, αλλά όχι ότι κάτι τέτοιο συνέβη νωρίτερα, ούτε ότι μπορεί να κίνησε ανάλογη διαδικασία η σύζυγός του.

Διαβάστε τι γράφει:

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της “Θεσσαλονίκης” ότι από τραπεζικό λογαριασμό μέλους της κυβέρνησης μεταφέρθηκε σε πιστωτικό ίδρυμα του εξωτερικού, ποσόν περίπου 80.000 ευρώ, κατά την περίοδο μετά την ορκωμοσία του. Το δημοσίευμα προκάλεσε κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αποκάλυψη της “Θ” ετέθη και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στη διάρκεια του πρώτου μπρίφινγκ το οποίο επαναλειτούργησε χθες, με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να δηλώνει πως δεν είχε προλάβει να δει το δημοσίευμα και γι’ αυτό απέφυγε να το σχολιάσει.

Η “Θ”, δεσμευόμενη από το τραπεζικό απόρρητο το οποίο απαγορεύει τη δημοσιοποίηση τραπεζικών συναλλαγών προσώπων και θέλοντας να προστατέψει τις πηγές της, απέφυγε να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που έχει στην κατοχή της καθώς και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού, από λογαριασμό του οποίου μετακινήθηκαν ποσά στο εξωτερικό, χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει και τη δική του γνώμη. Η επικοινωνία με τον εν λόγω αναπληρωτή υπουργό κατέστη δυνατή μόλις χθες το απόγευμα κι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προηγηθεί οι σχετικές οχλήσεις και τα ερωτηματικά από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου.

Νωρίς το βράδυ πηγή του Μεγάρου Μαξίμου καλούσε την εφημερίδα “Θ” στην αυριανή της έκδοση (μη γνωρίζοντας προφανώς ότι πρόκειται για εβδομαδιαίο έντυπο), “στην ίδια σελίδα, να αναφέρει το όνομα του αναπληρωτή υπουργού, το ποσό και τα στοιχεία του λογαριασμού. Αν δεν το πράξει τότε θα μιλάμε για πρακτική που ξεπερνάει  τα όρια της χυδαίας προβοκάτσιας. Ας το πράξει αυτό για να υπάρξει και η ανάλογη απάντηση”. Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος, σε συνομιλία που είχε με τη “Μ”, αφού διέψευσε το δημοσίευμα της “Θ”, απαγόρευσε ρητά να δημοσιοποιηθεί το όνομά του απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στραφεί δικαστικά εναντίον της.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στη συνομιλία του με τη “Μ” το κυβερνητικό στέλεχος διέψευσε το δημοσίευμα της “Θ”, ζητώντας επιτακτικά να μην αναφερθεί επουδενί το όνομά του. Περιορίστηκε, ωστόσο, να αναφέρει ότι σε διάστημα πριν να μπει στην κυβέρνηση προέβη σε μεταφορά χρημάτων προς το εξωτερικό, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία γι’ αυτό.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως “το δημοσίευμα που αναφέρεται σε μεταφορά ποσού 80.000 ευρώ, σε τράπεζα του Λουξεμβούργου, εντός του Μαρτίου, το διαψεύδω τελείως και εάν χρησιμοποιηθεί το όνομά μου θα κινηθώ εναντίον οποιασδήποτε εφημερίδας. Τώρα στέλνω και σχετική διάψευση στο Μαξίμου”.

Στο ερώτημα εάν “υπάρχει κάποια ανάλογη τραπεζική συναλλαγή που να αφορά κάποιο άλλο ποσόν, σε διαφορετικό χρόνο;” ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι “αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Δεν έχει σχέση με την περίοδο κατά την οποία βρίσκομαι στην κυβέρνηση. Εγώ δούλευα στο Βέλγιο από το 1992…”.

Στην επισήμανση της “Μ” ότι το ερώτημα δεν αφορά χρήματα που αποκτήθηκαν κατά το μακρινό παρελθόν από δραστηριότητα στο εξωτερικό, αλλά σε πρόσφατη μεταφορά χρημάτων, το κυβερνητικό στέλεχος απάντησε ότι “…και η σύζυγός μου κινεί χρήματα και ούτε ξέρω τι κάνει και η σύζυγός μου μπορώ να σου πω”.

“Δεν ξέρετε εάν έχει γίνει μεταφορά χρημάτων από κάποιο μέλος της οικογένειάς σας προς το εξωτερικό;”, ρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός και απάντησε: “Κατά τη διάρκεια που αναφέρεστε και από τότε που είμαι στην κυβέρνηση δεν υφίστανται τέτοιες μετακινήσεις. Δεν υπάρχει λογαριασμός στο Λουξεμβούργο. Διαψεύδω αυτό που γράφετε, δηλαδή τη μεταφορά 80.000 ευρώ, σε τράπεζα του Λουξεμβούργου για την περίοδο που είμαι στην κυβέρνηση”.

Ε, ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΙ!
Στο ερώτημα: “Ενδέχεται, δηλαδή, να έχει γίνει μεταφορά χρημάτων, κάποιου άλλου ποσού, προς άλλες τράπεζες του εξωτερικού;”, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: “Ε, αυτό το ‘χει κάνει ο μισός πλανήτης, αλλά όχι σε περίοδο που είμαι μέσα στην κυβέρνηση”. Προσέθεσε επίσης ότι “η κόρη μου θα σπουδάσει στο εξωτερικό, είναι εύλογο ότι κάποια χρήματα θα χρειαστεί για να κάνει αυτές τις σπουδές της”. Παράλληλα, παρέπεμψε κάθε ενδιαφερόμενο να δει το “πόθεν έσχες” του στο οποίο φαίνονται όλοι οι λογαριασμοί του.

Η “Μ” εξακολουθεί να δεσμεύεται από το τραπεζικό απόρρητο από το οποίο δεν την “απελευθέρωσε” ο εν λόγω αναπληρωτής υπουργός προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία. Ο λόγος ανήκει, πλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο εάν πράγματι το επιθυμεί έχει τη δυνατότητα να ελέγξει όλες τις τραπεζικές κινήσεις από την Ελλάδα προς το εξωτερικό του συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους, καθώς και των συγγενικών προσώπων του.
Στο θέμα παρενέβη χθες η Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα σε σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Κώστα Καραγκούνη για όσα ειπώθηκαν το μεσημέρι στο μπρίφιγκ τονίζεται ότι “ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πολλά, αλλά δεν είπε απολύτως τίποτε – για την ακρίβεια απάντησε πως ‘δεν γνώριζε’ – ως προς το πρώτο που θα έπρεπε να γνωρίζει: Αν υπάρχει σήμερα κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα με αρμοδιότητες στην οικονομία, που έβγαλε χρήματά του στο εξωτερικό και μάλιστα αφότου ανέλαβε κι ενώ ασκεί καθήκοντα. Πότε θα μάθει; Και τι θα κάνει σχετικώς;”.

Στο μεταξύ χθες, η Μιράντα Ξαφά, η οποία όπως είπε προ ημερών έχει βγάλει τα χρήματά της στο εξωτερικό φοβούμενη Grexit, επανέλαβε την καταγγελία ότι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν μεταφέρει κι αυτοί τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε (παραπολιτικά fm): “Γιατί για μένα είναι πατριωτικό καθήκον να αφήσω τα χρήματά μου εδώ ενώ για τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τα χρήματά τους έξω αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα, γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;”.

ΓΝΩΜΗ
Ιδού η λύση

Αντιλαμβανόμαστε την έκπληξη της κυβέρνησης. Κι εμείς την ίδια νιώσαμε όταν λάβαμε γνώση της πληροφορίας πως από τραπεζικό λογαριασμό αναπληρωτή υπουργού, μεταφέρθηκε σε τράπεζα της δυτικής Ευρώπης ποσόν δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η εφημερίδα μας δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία που διαθέτει ούτε το όνομα του εν λόγω υπουργού, αφενός λόγω της απαγόρευσης της δημοσιοποίησης πληροφοριών τραπεζικού απορρήτου και αφετέρου προκειμένου να μην εκτεθούν οι πληροφοριοδότες μας και τρωθεί το κύρος και η επαγγελματική τους καριέρα, καθώς ενδέχεται να είναι ορατό το αποτύπωμά τους στα τραπεζικά έγγραφα.

Τα στοιχεία που δώσαμε στην δημοσιότητα, είναι υπέρ αρκετά για να ερευνηθεί η εν λόγω καταγγελία. Ενδεικτικό της λεπτής θέσης στην οποία βρισκόμαστε είναι ότι ο εν λόγω υπουργός μας ζητεί να μην δημοσιοποιήσουμε το όνομά του απειλώντας μας πως σε τέτοια περίπτωση θα υποβάλλει μήνυση, ενώ το Μαξίμου μάς προκαλεί να τον κατονομάσουμε.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να απευθύνει στην Eurobank, μέσω της οποίας έγινε η τραπεζική συναλλαγή, όσο και στην αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος το ερώτημα για το αν υπάρχουν μέλη της που μετέφεραν χιλιάδες ευρώ σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην αλλοδαπή. Εκτός κι αν φοβάται πως θα είναι περισσότερα του ενός.

“Μ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here