Ο Τσίπρας στον αστερισμό της Samba και του Tango

2
50

Το μέλλον της χώρας μοιάζει να είναι απολύτως προβλέψιμο και μη αναστρέψιμο, παρά την πρόσκαιρη εορταστική αισιοδοξία των κυβερνώντων. Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες την άνοιξη του, ’13 καθώς το πολιτικό μας σύστημα θα εξαντλήσει χωρίς αποτέλεσμα μια ακόμα δόση των πιστωτών και θα επικυρώσει την ανικανότητά του να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία από τα χειρότερα . Το γεγονός, μάλιστα, ότι από τον πακτωλό των δανεικών δισ ένα ελάχιστο κλάσμα θα φθάσει στην αγορά είναι ενδεικτικό και προδιαγράφει τα επακόλουθα.

Η συγκομιδή των φόρων που έχουν εξαγγελθεί , από μια ιδιωτική οικονομία που πνέει λοίσθια , θα είναι πενιχρή.  Οι ευχές , οι προσευχές και οι επικλήσεις περί του τέλους της κρίσης δεν αρκούν. Οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα πραγματοποιηθούν γιατί  εκλείπουν οι δυνάμεις της σύγκρουσης και της ανατροπής. Την άνοιξη του ’13 νέα μέτρα επαχθούς λιτότητας θα καταστούν ξανά  αμετάκλητη ανάγκη και τότε το πηδάλιο της χώρας θα περιέλθει στον Kαπετάνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επιλογές, όμως, μιας Αριστερής κυβέρνησης δεν θα είναι πολλές. Ο δρόμος της δυναμικής διαπραγμάτευσης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι αποδεδειγμένα δύσκολος.  Ένας αριστερός ρεαλισμός τύπου Χριστόφια δεν θα αποδώσει καρπούς και, κυρίως, θα αμφισβητηθεί άμα τη εμφανίσει -ιδίως αν η Αριστερά επιμείνει να είναι δέσμια των αντιλήψεων του βαθύτατου κρατισμού, τον οποίο πολιτικά υποθάλπει στις τάξεις της.

Στον αντίποδα της ευρωπαϊκής προοπτικής η επερχόμενη Αριστερά δείχνει έτοιμη να προβάλει εναλλακτικές πολιτικές λύσεις Λατινοαμερικανικού τύπου. Το μακρινό και πολυήμερο ταξίδι της πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα στις χώρες της Samba και του Tango έχει το δικό του ισχυρό  συμβολισμό και επιδεικνύει τη σημειολογία της εναλλακτικής λύσης.

Η επιτυχία, ωστόσο, μιας αριστερής διακυβέρνησης,  η οποία δείχνει περισσότερο έτοιμη παρά ποτέ να υπερβεί ιδεοληψίες και αγκυλώσεις,  δεν θα κριθεί από το μοντέλο που τελικώς  θα προκρίνει. Η ανάπλαση θα επιτευχθεί  μόνο με  τη σταθερή της προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους, όπως  η ανάκαμψη με σύμμαχο την ιδιωτική οικονομία και η αναδιανομή, έστω, και με τον πληθωρισμό ενός ασταθούς εθνικού νομίσματος. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας  Λούλα ντα Σίλβα  προέτρεψε, άλλωστε, εμμέσως πλην  σαφώς τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να αναζητήσουν λύσεις πέραν του κράτους …

Η αρχή αναδεικνύει τους πολιτικούς άνδρες και όλοι μας είμαστε, περίπου, υποχρεωμένοι να εμπιστευτούμε για μια ακόμα φορά τους τελευταίους θαυματοποιούς που αναζητούν αλλαχού τον τρόπο για να βγούμε από την κρίση . Η δοκιμαζόμενη κοινωνία θα δώσει τις πολιτικές ευκαιρίες σε όλους τους μαθητευόμενους μάγους της πολιτικής σκηνής αναζητώντας τον τελευταίο χαρισματικό ηγέτη που να διαθέτει  ένστικτο εθνικής επιβίωσης και αρετές χρηστής διοίκησης. Ταυτόχρονα, θα απομυθοποιήσει  με το δικό της μοναδικό τρόπο όσους υπόσχονται περισσότερα από εκείνα που μπορούν να πράξουν και θα φέρει στο προσκήνιο τις δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων.

*Ο Γιώργος Χατζητέγας είναι εκπαιδευτικός

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Κομμάτια του παζλ»
Επόμενο άρθροΗ Προφητεία της Μάγιας
Ο Γεώργιος Κωνσταντίνου Χατζητέγας γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1957 από βλαχόφωνους Έλληνες γονείς και επα­ναπατρίσθηκε το 1966. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 1982 διευθύνει φροντιστήρια γενικών εξετάσεων στην Αθήνα. Δι­δάσκει το μά­θημα της Φυσικής σε υποψήφιους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αρθρο­γραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά για επίκαιρα εκπαιδευτικά ζητή­ματα, συμμετέχει σε προγράμματα εφαρμοσμένου επαγγελματικού προσανατολισμού και σε πλήθος σχετικών σε­μιναρίων – διαλέξεων – εκπομπών σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυ­σικών και της Εταιρείας Αρω­μανικού Πο­λιτισμού. Το 2004 εκλέχθηκε Πρό­εδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βραζιλία πέμπτη μεγαλύτερη χωρα του κόσμου, σε έκταση k πληθυσμό. Argentina ογδοη μεγαλύτερη χωρα. Το τι παράγεις δεν φαίνεται να έχουν σώσει αυτές τις χώρες από το IMF. Βλέποντας διαφορα οδοιπορικά καταλαβαίνω πως το μεγάλο σύνολο του Λαου υποφέρουν.
  Όλοι οι Λαοί θέλουν να μεταναστεύσουν στην ευρώπη η στις αγγλικές αποικίες, διερωτώμαι, Γιατί?.
  Μου φαίνεται όταν επισκέπτεσαι την πραγματικότητα μαθαίνεις, καθόλου κακό.
  Ας ελπίσουμε ότι θα μάθουμε κάποια μέρα να λέμε την αλήθεια.
  Η Ελλάδα έχει κληρονομικό πλούτο κάτι που δεν έχουν όλοι οι Λαοί.
  Απλά θα πρέπει να μάθουμε να το εκμεταλλευτούμε σωστά,αφήνοντας πίσω τα κακά ελαττώματα του παρελθόντος.

 2. Ωραία έκθεση ιδεών, αλλά τα εξώγαμα του Στάλιν και του Λένιν καλό θα ήτσν αυτές τις δύσκολες εποχές να σιωπούν, αντί να ονειρεύονται κουμμουνισμούς και Λατινικές Αμερικές. Η Αργεντινή, ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας του κόσμου, κατέρρευσε με δραματικά αποτελέσματα για τον απλό λαό.Από το μηδεν σηκώθηκε λίγο(λόγω τις ανόδου των τιμών των τροφίμων) και είναι πλέον έτοιμη να πτωχευσει ξανά. Πληθωρισμός 25% επίσημα και φτώχια καταραμένη.
  Όσο για τη Βραζιλία είναι μεν στις πρώτες 10 θέσεις χωρών με βαση το ΑΕΠ στον κόσμο αλλά 64η με βαση το κατακεφαλήν εισόδημα(η φτωχή Ελλάδα είναι 35!!).Η μεγαλύτερη επιτυχία του Λούλα ήταν ότι πέτυχε να έχουν 3 γεύματα την ημέρα οι περισσότεροι πολίτες!!!!!Και μιλάμε για μία χώρα με πετρέλαιο, σίδηρο και πολλές άλλες πρώτες ύλες!!!!
  Λυπάμαι αλλά αν οι επιλογές του να ξεφύγουμε από την πλήρως αποτυχημένη και χρεωκοπημένη Ελληνική Σοβιετία είναι να εφαρμόσουμε τον κουμμουνισμό που απέτυχε παταγωδώς παντου, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
  Μην αφήσουμε να καταστραφεί τελείως η χώρα στην πτοσπάθεια ορισμένων να κερδίσουν μετά από 70 χρόνια τον Εμφύλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here