Σαουδική Αραβία: Ψηφίζουν για πρώτη φορά οι γυναίκες

0
40

 

Άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου οι κάλπες στη Σαουδική Αραβία για τις δημοτικές εκλογές. Στην συντηρητική χώρα στην οποία οι γυναίκες εξακολουθούν να υπόκεινται σε πάρα πολλούς περιορισμούς μπορούν για πρώτη φορά να συμμετάσχουν οι γυναίκες ως ψηφοφόροι και ως υποψήφιες.

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να εισέρχονται σ’ ένα εκλογικό τμήμα στο κέντρο του Ριάντ γύρω στις 08:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας), μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων.

Άνδρες και γυναίκες ψηφίζουν χωριστά στη Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο που αρνούνταν στις γυναίκες το δικαίωμα να ψηφίζουν και να είναι υποψήφιες σε εκλογές.

Οι ψηφοφόροι, άνδρες και γυναίκες, πρέπει το Σάββατο να επιλέξουν ανάμεσα σε 6.000 υποψηφίους και 900 υποψήφιες, οι οποίες πήραν για πρώτη φορά την άδεια να θέσουν υποψηφιότητα.

Όλοι διεκδικούν μια έδρα στα 284 δημοτικά συμβούλια, τα οποία είναι οι μόνες συνελεύσεις που αποτελούνται από αιρετούς αντιπροσώπους, οι οποίοι έχουν όμως περιορισμένες εξουσίες.

Στο σαουδαραβικό βασίλειο ισχύει μια αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ, βάσει της οποίας οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν και πρέπει να έχουν την άδεια ενός άνδρα για να εργασθούν ή να ταξιδέψουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here